Bevlogen Soesterberger laat zijn sporen na ….

Martinus Scheffer Weesperkarspel 1864 – Soesterberg 1941.

Martinus Scheffer komt na zijn huwelijk in 1894 met Hendrica Stallmann in Utrecht te wonen. Martinus is werkzaam als winkelchef bij Peek en Cloppenburg te Utrecht. Begin 1900 gaat Martinus op zoek naar een buitenwoning waar hij en zijn gezin ’s zomers kunnen verblijven. In Soesterberg vindt hij een woning aan de rand van het vliegkamp aan de Schoolweg (Sterrenbergweg). Het wonen in Soesterberg bevalt de familie uitstekend en dit geldt zeker voor Hendrica, de vrouw van Martinus, haar bevalt het buitenleven in Soesterberg prima. De woning wordt dan ook vernoemd naar de vrouw des huizes, Hendrika Oord. Al snel vindt Martinus zijn weg in het sociale leven in Soesterberg. In 1919 wordt hij gemeenteraadslid in de gemeente Soest en hij komt in die hoedanigheid op voor de belangen van de Soesterbergers. Martinus en Hendrica krijgen samen 11 kinderen waarvan er 3 op jonge leeftijd overlijden. De dochters van Martinus en Hendrica gaan naar een internaat in Woerden daar er in die tijd (begin 1900) nog geen Katholiek onderwijs is in Soesterberg.

de familie scheffer die woonde aan de schoolweg te soesterberg

Martinus met zijn gezin aan de Schoolweg 24 (Sterrenbergweg) +/- 1930

Naast zijn werk als winkelchef is Martinus een druk man, zo bekleedt hij diverse functies zoals: Lid Pluimvee Vereniging Soesterberg Desta, bestuurslid van de vrijwillige brandweer Soesterberg, voorzitter van Soesterbergs Bloei (VVV) en erevoorzitter van muziekvereniging St. Joseph (Odeon). Martinus is ook een befaamd hoenderfokker, zo wint hij prijzen met enkele van zijn hoenders (Welsumer kippen) op internationale tentoonstellingen.

Martinus weet enkele bouwkavels aan te schaffen aan de Lt. Koppenlaan, waar later zoon Ben woningen op laat bouwen. Zo is de familie Scheffer op enig moment zelfs in het bezit van 11 woningen aan de Lt. Koppenlaan.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog moet Martinus en zijn gezin, op last van de Duitsers, het geliefde Hendrika Oord verlaten. Hendrika Oord en ook het nabij gelegen theehuis Soesterdal worden dan gesloopt om ruimte te maken voor uitbreiding van het vliegveld.

de familie scheffer die woonde aan de schoolweg

Martinus en Hendrica Scheffer met 9 kinderen

Martinus en zijn gezin betrekken villa Heidewijck waar later dokter Splinter gaat wonen en zijn praktijk heeft. Martinus overlijdt daar in 1941 op 77-jarige leeftijd. Zijn vrouw Hendrica betrekt dan een woning aan de Lt. Koppenlaan welke in het bezit is van zoon Ben.

Enkele kinderen vestigen zich in het buitenland, zoals zoon Ben die enige jaren in Nederlands Indië verblijft evenals dochter Phine die in 1936 ook vertrekt naar Ned. Indië met haar man Franciscus de Barbanson en daar tijdens de 2e Wereldoorlog 4 jaar Jappenkamp overleeft. In 1946 keert dochter Phine terug naar Nederland met haar gezin en woont dan een jaar lang in bij haar moeder Hendrica aan de Koppenlaan. Dochter Xan (Alexandra) komt samen met haar gezin in Zuid Afrika terecht en zoon Simon vestigt zich in Frankrijk en dochter Alida vertrekt na het overlijden van haar man naar Canada. Hendrica Scheffer-Stallmann overlijdt in 1947 op 76-jarige leeftijd en zij heeft het altijd jammer gevonden dat ze haar geliefde Hendrika Oord heeft moeten verlaten.

Nu nog zijn er sporen van de Scheffers te vinden in Soesterberg, aan de Lt. Koppenlaan bevindt zich een dubbele woning waar de namen van 2 dochters van Martinus zijn ingemetseld, Phine en Alexandra.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Bevlogen Soesterberger laat zijn sporen na ….

  1. Eduardus de Vries schreef:

    Ik ben een zoon van Xan en ben heel erg blij om dit te lezen.

Geef een reactie