Zoon op zoek naar roots in Soesterberg

De website www.oudsoesterberg.nl krijgt regelmatig verzoeken uit het buitenland van mensen die op zoek zijn naar hun roots. Dit betreft dan meestal mensen die ooit in Soesterberg geboren zijn of ooit gewoond hebben en op zeker moment zijn geëmigreerd naar alle uithoeken van de wereld zoals Australië, Zuid Afrika, Canada en Amerika. Dit keer kwam er een verzoek vanuit Amerika van dhr C.E. Belknap, de heer Belknap is op zoek naar de roots van zijn moeder mevrouw Cornelia Maria Margaretha Waltmann geboren in Soesterberg 1933, Cornelia Waltmann was de dochter van Nicolaas en Cornelia Waltmann. Nicolaas Waltmann was de eigenaar van Huis ten Halve van 1930 tot 1947, het pand werd verkocht aan een Katholieke Militaire Vereniging en werd een militair tehuis. De familie Waltmann zelf kocht een slijterij precies tegenover Huis ten Halve welke later weer werd doorverkocht aan Krijgsman.

Rademakerstraat – Huis ten Halve

Huis ten Halve gebouwd omstreeks 1850 was gelegen aan de Postroute Amsterdam – Arnhem, de postkoets hielt er halt passagiers konden wat drinken en voor de paarden was er een stalling. Het is lang in gebruik geweest als Hotel, Pension en Restaurant. Rond 1910 is het in bezit van J.J. Putman en worden er regelmatig zomer- en dansfeesten georganiseerd. In april 1930 wordt de zaak overgenomen door Nicolaas H.TH. Waltmann tot 1946 waarna het verkocht wordt aan de RK Militaire Vereniging. De heer Waltmann laat een nieuwe theaterzaal tegen het gebouw aanbouwen zodat er toneel en film voorstellingen kunnen worden gegeven. Nadat het nog een militair tehuis is geweest en in het bezit is geweest van circus Toni Boltini is Meubidick de laatste eigenaar voordat het pand in 1980 na brandstichting volledig afbrand.

Rademakerstraat – circus academie Toni Boltini

 Nadat de familie Waltmann Huis ten Halve heeft overgenomen in 1930 is er een feestelijke opening met optreden van een Jazzband. De zaken gaan goed totdat persoonlijk leed de familie treft, hun 3 jarige zoon Nicolaas komt bij een tragisch ongeval met de tram in 1931 om het leven. Het leven gaat door, feestavonden worden georganiseerd, Soesterbergse verenigingen houden er hun voorstellingen. 

In de 2e Wereld Oorlog nemen de Duitsers mede hun intrek in Huis ten Halve, dit is dan een zware en spannende  tijd voor de familie Waltmann daar er wapens voor het verzet verstopt liggen onder de vloer van een kamer van Huis ten Halve, deze kamer is dan  in gebruik bij de Duitsers, bij doorzoekingen van de Duitsers in Huis ten Halve werden nooit de wapens gevonden omdat de Kamer waar ze verstopt lagen nooit doorzocht werd.

Opnieuw treft het noodlot de familie Waltmann, zoon Ton wordt door de Duitsers opgepakt en moet naar Duitsland om in een werkkamp te werken. Onderweg naar Duitsland wordt er overnacht in een school in Zeist, daar er die nacht maar 2 Duitse bewakers bij de voordeur staan weten Ton en een vriend via een achterdeur de school te verlaten en gaan te voet terug naar Soesterberg alwaar ze hulp krijgen van de commandant van de brandweer. Na de oorlog emigreert zoon Ton met zijn vrouw naar Canada met maar 200 Canadese dollars op zak, dochter Cornelia emigreert naar Amerika en trouwt daar met dhr. Belknap, Cornelia Maria Waltmann – Harmsen had ook nog familie in Soesterberg wonen namelijk de familie Harmsen die een kapperszaak hadden aan de Rademakerstraat. 

Cornelia & Russel Lee Belknap

Charlie, de zoon van Cornelia Belknap – Waltmann  is nu op zoek naar meer informatie over de familie Waltmann in de periode 1930 – 1952. Charlie is zo trots op zijn Nederlandse afkomst dat hoewel in Amerika geboren hij inmiddels de Nederlandse nationaliteit heeft, ook zijn kinderen die in Amerika zijn geboren hebben inmiddels de Nederlandse nationaliteit aangenomen.

Ooit hingen er kunstwerken van de bekende kunstenaar Jan Schonk in de gangen van Huis ten Halve, enkele van deze kunstwerken bevinden zich nu in Amerika en pronken nu aan de muur van een kleinzoon, ook zijn de originele kamersleutels van Huis ten Halve nog steeds in het bezit van de familie.

originele sleutels Huis ten Halve

Mocht er iemand zijn met informatie over Ton Waltmann die was opgepakt door de Duitsers en weer ontsnapte horen wij dat graag.

Mocht er iemand informatie hebben betreffende de familie Waltmann ten tijde van 1930 – 1950 dan horen wij dat graag.

Mocht er iemand nog informatie hebben over Huis ten Halve ten tijde van de 2e WO (1940 – 1945) dan horen wij dat graag.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

OPROEP: op zoek naar informatie

Wij zijn voor iemand op zoek naar informatie over Cock Tesselaar geboren in Den Haag 1953. Cock Tesselaar heeft in het jaar 1963 of 1964 in koloniehuis Hemalie aan de Amersfoortsestraat gezeten als 10 jarig jochie.

Amersfoorstestraat

Cock heeft daar 3 maanden gezeten en ging in die periode ook naar school in Soesterberg.Is er iemand die de naam Cock Tesselaar iets zegt?Zijn er mensen geboren in 1953 die nog schoolfoto’s hebben van het jaar 1963 / 1964?Zijn er mensen die in de jaren 60 bij Hemalie kwamen en daar misschien foto’s van hebben?U zou de persoon die op zoek is naar meer info er erg mee helpen.U kunt uw info mailen naar : info@oudsoesterberg.nl

Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , , | 1 reactie

Het verhaal achter de foto.

In het kader van 75 jaar Vrijheid ontvingen wij van dhr. Wim Pas een paar mooie foto’s met daarbij zijn persoonlijke verhaal. Wij danken dhr. Pas voor zijn bijdrage aan onze website.

Hieronder het persoonlijke verhaal van dhr. Wim Pas.

Mijn grootvader Jan Pas, was ondercommandant bij de brandweer Soesterberg. Zijn beide zoons, Wim en Hans zaten in het lokale verzet onder ‘leiding’ van Ac Preuser. Zij hadden o.a. in het bos een ondergrondse schietkelder gegraven, ondersteund door hout van afgebroken paardenstallen. Daar oefenden ze het gebruik van de wapens die gedropt werden en in het dorp op zolders werd verstopt. Eén van de verstopplaatsen was de zolder van mijn opa zijn smederij, werkplaats Rademakersstraat (zie foto) . Het is het pand van Taxi Roose en nu zit er een modezaak in.  Het scheelde echter maar weinig of deze schuilplaats was ontdekt. De werkplaats werd namelijk gevorderd door de Duitsers en de volgende dag ingenomen als zijnde fietsenherstelwerkplaats. ’s Nachts hebben de heren dan ook de trap naar de zolder weggezaagd en dichtgemaakt. De wapens konden niet meer vervoerd worden. Terwijl de Duitsers fietsen repareerden, lagen op de zolder dus de wapens van het verzet.

Zij zijn aan de dood ontsnapt toen hun vriend betrapt werd op het ‘organiseren’ van een zak meel. Deze jongen is geexecuteerd. De zoon van de bakker van Angeren geloof ik. Verder weet ik daar niet veel van.

Rademakerstraat 9 smederij Pas
voormalig smederij Pas aan de Rademakerstraat 9

( Sijbrandus Petrus Gerardus Jozef (Bram) van Angeren, geboren op 4-3-1920, was brood en banketbakker in Soesterberg en lid van het verzet. Tijdens een inval van de Duitse bezetter werden wapens en munitie gevonden bij de familie van Angeren. Vader en zoon werden opgepakt maar doordat Bram de verantwoordelijkheid op zich nam kwam vader weer vrij, Bram werd vastgezet in een Utrechtse gevangenis. Begin maart 1945 raakte de Nazi-Duitse leider van de politie in Nederland, Rauter, zwaargewond bij een aanslag door het verzet. Als vergelding voor deze verzetsdaad zijn er 400 Nederlanders vermoord. Op 20-3-1945 zijn tien gevangen vanuit de Utrechtse gevangenis naar Loosdrecht gebracht en gefusilleerd als onderdeel van deze represaille, Bram van Angeren was één van deze tien.

Bron Soesterberg.nu )

Als je iets zoekt over het verzet in Soesterberg, kom je eigenlijk altijd uit op de 33 van Soesterberg. Deze executies hebben echter niets te maken met het verzetswerk wat in het dorp, en daarom heen uitgevoerd werd. De mannen lieten treinen ontsporen (spoorlijn Utrecht-Amersfoort, overval op distributiekantoren en werd in samenwerking met dokter Splinter een voedselpakket samengesteld (bruin brood met Reuzel) voor de gevangenen van Kamp Amersfoort die naast het Zwaantje uit de tram stapten (of kwamen lopen vanuit Amersfoort) Deze mannen werden af en toe wat van dit voedsel toegestopt. Dit werd weer gedaan door meisjes, zoals Annie en Riet de Jong en uit Zeist. Daar waren de heren Pas en Preuser dan ook weer verliefd op en Annie de Jong en Wim Pas zijn later dan ook getrouwd. 

Op het adres waar deze meisjes woonden (Burgemeester Patijnlaan 47 Zeist) is Ac Preusser ook lange tijd ondergedoken geweest, onder het kippenhok omdat de Duitsers op zoek waren naar Ac Preuser die door zijn postuur nogal opviel en was opgevallen tijdens een dagtransport van wapens in takkenbossen. Dankzij een begrafenisstoet kon hij ternauwernood ontkomen. Ik heb daar ook nog brieven van en een geluidsopname van Ac Preusser die vertelt over het verzetswerk.

Het lastige van het verzetswerk in Soesterberg is dat ze zich middenin het wespennest begaven. Honderden duitsers hadden Soesterberg bevolkt omdat het vliegveld door de Duitsers werd gebruikt om Engeland te bombarderen.

In mijn ogen zijn deze heren de helden 1940-1945 van Soesterberg.

Van links naar rechts: Jan van den Beemer, Cees Merts, Wim Pas, Ac Preuser (grappenmaker met Duitse helm), en Gerrit van de Weerd. Staand op de bestuurdersstoel,Van Marle.
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Korte Historie Soesterbergse politie

Korte historie politie Soesterberg.

Voor het jaar 1900 is er nog niet echt sprake van een bruisend dorp zoals we Soesterberg tegenwoordig kennen. In die tijd is de Amersfoortsestraat al lang aangelegd en daaraan bevinden zich enkelen buitenplaatsen zoals Sterrenberg, Egghermonde (Bloemheuvel), Oude Tempel enz. Ook bevinden zich verspreid over de Soesterbergse heide hier en daar enkele eenvoudige witte huisjes en een enkele boerderij zoals Moerbessenberg en boerderij Ouders Vrucht aan de Postweg.

Een van de eerste Rijksveldwachters in Soesterberg is dan Barend Karelsen (+/- 1850) rond 1880 komt daar Jacob Nijeboer bij. Enkele zaken waartegen de Rijksveldwachters in die tijd moeten optreden zijn o.a. stroperij en illegaal afsteken van heideplaggen maar ze waren ook druk met moord en diefstallen.

Nachtdiensten werden door deze veldwachters nog niet gedaan daarvoor had de gemeente Soest  tot ongeveer 1930 nog nachtwachten in dienst, zoals de naam al doet vermoeden draaiden deze personen alleen nachtdiensten.

In 1919 heeft Soesterberg dan zijn eigen gemeente veldwachter genaamd G. Assink, deze deed regelmatig zijn ronde door Soesterberg met zijn Duitse herder Carex.

Politiepost aan de Verlengde Schoolweg ( Prof. Lorentzlaan)

Rond 1920 krijgt Soesterberg zijn eigen “politiebureau” naast de al in aanbouw zijnde politiewoning  wordt tevens een schuurtje met arrestantenlokaal gebouwd. De woning wordt gebouwd voor de som van Fl 7.700,00 en het schuurtje voor Fl 3091,00, dit alles was gelegen aan de Verlengde Schoolweg (Prof. Lorentzlaan).

Nachtwaker M. De Bruin wordt in 1929 in dienst aangenomen als agent en daarmee komt ook een einde aan de nachtwaker binnen Soest.

Tot 1930 werden de patrouilles door de politie te voet en op de fiets gedaan, u zult begrijpen dat als er met spoed extra politie in Soesterberg nodig was dat dat enige tijd in beslag nam daar men vanuit Soest gezien toch die bult over moest fietsen. Daarom wordt in 1930 besloten om een voertuig aan te schaffen en krijgt gemeente Soest zijn eerste politieauto.

Huisvesting van de politie in Soesterberg is als volgt:

Politiepost 1920 – 1941 politiepost aan de Verlengde Schoolweg (prof. Lorentzlaan) met als laatste    agent die hier woonde, A. De Raadt.

Politiepost 1941 – 1949 Amersfoortsestraat 12 (Merelhof) met als agent A.W. Kooman.

Politiepost 1949 – 1962 Veldmaarschalk Montgommeryweg 86, postcommandant C. van der    Heiden

Politiepost 1962 – 1988 Plesmanstraat, postcommandant o.a. van der Heiden, Bergman en     waarnemend postcommandant Kaspers.

politiepost Plesmanstraat (Dorpsplein)

Terug in de tijd, na de Tweede Wereldoorlog worden o.a. Antoon van de Berg en Gerrit van de Weerd aangesteld als hulpagent en nadien als agent van politie. Brigadier A. De Raadt wordt bevorderd tot adjudant en heeft hiermee de leiding over de Soesterbergse politie.

Omstreeks 1948 komt men tot de oprichting van het reserve – politiekorps. Men krijgt een cursus van politiepersoneel in vaste dienst en doet dan voornamelijk dienst tijdens grote evenementen zoals Koninginnedag. Enkele personen die dienst deden als reserve politie waren Littooy, C. van Daalen en S. van Soeren.

agent van Soeren wordt bevorderd door burgemeester Corver.

In 1955 gaat agent Kooman met pensioen en wordt vervangen door agent van Ham afkomstig van de Marechaussee. Er zijn dan 6 man in dienst van de Soesterbergse politie.

Na een felle discussie in de gemeenteraad van soest omtrent de aanschaf van een voertuig voor de politie in Soesterberg wordt ervoor gekozen om een motor met zijspan aan te schaffen ipv een Volkswagen.

Tot dan bestaat het politiekorps van Soest/Soesterberg uit alleen maar mannen maar daar komt in 1962 verandering in. Dan wordt de eerste vrouwelijke agent aangesteld in de gemeente Soest  te weten Eleonora Jacoba Berns.

politiekorps Soest jaren ’70

Enkele bekende namen uit de Soesterbergse politiehistorie zijn:

Vd Berg, Kaspers, Ham, Pley, v Soeren, de Heer, Litooij.

Na 1988 was er nog een politiepost in het Dorpshuis en de voormalige Marechaussee kazerne terwijl de politie ook nog tijdelijk in de Drie Eiken heeft gezeten.

Tegenwoordig heeft Soesterberg geen politiepost meer maar kun je 1 x per maand de wijkagent (Nico Sturkop) aantreffen op de markt aan de Rademakerstraat. 

Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , | Een reactie plaatsen

ONS BELANG – opkomst en ondergang van een woonwijk

Het is begin 1900 en nabij Soesterberg worden de eerste stappen gezet op het gebied van luchtvaart. Dat blijkt zo een succes dat vliegkamp Soesterberg alras moet uitbreiden, er komen extra gebouwen en vliegtuigen. Een consequentie daarvan is dat er ook meer personeel komt te werken. Deze mensen moeten ergens onderdak zien te krijgen en daarom wordt begin 1920 besloten een woonwijk te bouwen voor de onderofficieren voor vliegkamp Soesterberg. Er is dan al een onderofficieren vereniging genaamd Ons Belang en dat zal dan ook de naam van de wijk worden. Er wordt besloten dat er 78 woningen gebouwd gaan worden en in 1922 is de wijk klaar en worden de eerste huizen bewoond.

De straten van de wijk Ons Belang dragen de namen van bestuursleden van de onderofficiers vereniging Ons Belang te weten Sytze Sinnema ( president 1902 – 1906), Andriesse en Dijkhuizen.

In de loop der jaren komen er steeds meer burgers wonen in Ons Belang, de wijk heeft zelfs 2 winkels o.a. A van Vark de kruidenier en T. Ouwerkerk de bakker.

15 Jaar na de bouw van de woningen vindt er al groot onderhoud plaats om de woningen beter bewoonbaar te maken. De woningen hebben dan nog steeds geen douche en zijn niet op het riool aangesloten, ook zullen de woningen beter geïsoleerd moeten worden tegen het lawaai van het vliegkamp wat op steenworp afstand ligt. 

Begin jaren 70 wordt duidelijk dat de woningen grondig gerenoveerd moeten worden, er is dan nog steeds geen douche en centrale verwarming ook is men dan nog steeds niet aangesloten op het riool. Plannen worden gemaakt en subsidie voor renovatie wordt aangevraagd bij het rijk. Dit gaat zo enige jaren door, daar en nogal vors geïnvesteerd moet gaan worden komt toenmalig staatssecretaris Schaefer zelf polshoogte nemen en is dan nog bereid tot het trekken van de buidel om flink te investeren in Ons Belang, maar dan slaat het noodlot toe, 2 opstijgende straaljagers scheren over Ons Belang, staatssecretaris Schaefer schrikt zich een hoedje van het lawaai en neemt ter plekke het besluit, hier wordt niet gerenoveerd of nieuwbouw gepleegd!

In de jaren die volgen proberen de bewoners van Ons Belang de sloop nog tegen te houden maar tevergeefs. Er is dan ook een bewoners commissie opgericht waarin o.a. zitten de heren Rabelink, Hendriksen en mevr Polman, alle goede bedoelingen ten spijt de wijk zal moeten verdwijnen.

Maar dan komt de vraag, waar in Soesterberg kan er een nieuwe wijk gebouwd worden voor de bewoners van Ons Belang? Lang lijkt er sprake van te zijn dat de nieuwe wijk zich zal vestigen aan de Kampweg waar dan nog de voetbalvelden van v.v. Soesterberg zich bevinden. Uiteindelijk wordt besloten dat de nieuwe wijk net achter het officierscasino aan de Kampweg komt te liggen.

De gemeente wil daar een nieuwe wijk bouwen met iets meer dan 100 woningen, 78 voor de bewoners van Ons Belang en iets meer dan 30 duurdere koopwoningen om het hele project te financieren, dit zou dan wel inhouden dat de tuinen een stuk kleiner zullen worden dan eerst voorgespiegeld, om die reden gaan de inwoners in protest en halen hun gelijk, er zullen 78 woningen gebouwd worden en aan de rand van de wijk zullen enkele duurdere koopwoningen gebouwd worden om het hele project financieel rond te krijgen.

Op het moment dat de eerste bewoners Ons Belang verlaten nemen krakers hun intrek in de leegstaande woningen. Dit leidt zelfs nog tot spanningen tussen krakers enerzijds en bewoners van Ons Belang anderzijds, de spanning lopen op een gegeven moment zo hoog op dat de krakers de politie moeten bellen omdat ze zich bedreigd voelen.

Een van de laatste bewoners van Ons Belang die de deur voor de laatste maal achter zich dicht trekt is Anton van Vliet, timmerman van beroep en degene waar men terecht kon als er een klusje in huis gedaan moest worden.

Met weemoed hebben de bewoners van Ons Belang de stap moeten nemen om hun geliefde wijk te verlaten, ze hebben zich daar altijd een grote familie gevoeld. 

In mei 1980 wordt dan de eerste sleutel van de nieuwe wijk genaamd Bloemheuvel uitgereikt aan de familie Oostenbrugge. De huur bedraagt dan F 425,00 oftewel € 192,00 .

Dit verhaal is mede tot stand gekomen met behulp van de heer Hendriksen waarvoor dank.

Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

RIJSCHOOL LIEBEN AAN DE VELDMAARSCHALK MONTGOMERYWEG

Rijschool Lieben aan de Veldmaarschalk Montgomeryweg

In 1950 haalt Herman Lieben geboren in 1923 uit Amsterdam zijn certificaat om rijlessen te mogen geven. In 1947 is Herman in Soesterberg komen wonen, hij trouwt in 1949 met Jacoba Smorenburg (geb. 1921 Soesterberg), Jacoba is geboren op het boerderijtje van Smorenburg aan de Verlengde Schoolweg (Prof. Lorentzlaan). Het pas getrouwd stel Lieben woont in het begin van hun huwelijk bij de ouders van Jacoba in, zoon Jan wordt daar nog geboren.

Herman werkt eerst nog als monteur bij het Mercedes bedrijf aan de Richelleweg voordat

Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Een Kerstverhaal uit lang vervlogen tijd door Peter van de Weerd

Peter van de Weerd 24-12-1933, Verlengde Postweg 45.

Het was de dag voor Kerst toen ik werd gewekt door mijn moeder om 04:00 uur in de ochtend.Mijn truck was volgeladen met ongeveer 20 ton zware palen die bestemd waren voor de nieuwe zuivelfabriek in Groningen. Ik was voornemens om thuis te zijn voor 19.00 uur zodat ik samen met de jongens de kerstboom kon gaan opzetten.

Peter van de Weerd bij zijn vrachtwagen

Ik reed omstreeks 05:00 uur weg en om 10:00 uur kwam ik aan op de plaats van bestemming. Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | 2 reacties

Piet Scharp – interneringskamp Zeist 1914 – 1918

Ten tijde van de 1ste Wereldoorlog ( 1914 – 1918 ) was er een Interneringskamp gevestigd op het terrein naast het huidige Kamp van Zeist. In dit kamp werden Belgische militaire vluchtelingen opgevangen. In dit kamp werden ongeveer 12000 man opgevangen. In het huidige Kamp van Zeist werden de bewakingstroepen ondergebracht. Het interneringskamp bestond o.a. uit logiesbarakken met keukens, waslokalen, latrines enz.

Piet Scharp

Ook was er een kantine gevestigd op het interneringskamp waar de Belgische vluchtelingen een versnapering konden kopen, naast deze kantine was er een manschappenkantine. De “baas” daarvan was sergeant Piet Scharp.

Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Willem van den Brink, rijkskantonnier te Soesterberg.

Willem, geboren 19-01-1898 te Barneveld, komt in de jaren 30 in Soesterberg wonen.

Willem is dan al in overheidsdienst en vestigt zich met zijn vrouw Hendrika ( Riek ) aan de Verlengde Postweg 16 ( Generaal Winkelmanstraat ). Er was in Soesterberg een vacature voor Rijkskantonnier ( Rijkswegwerker ) en dat leek Willem wel wat.

willem van de brink rijkskantonnier te soesterberg

Willem en Riek op hun 50ste huwelijk feest op 3 sept. 1970

Willem neemt zijn werk zeer serieus en is als Rijkskantonnier verantwoordelijk voor het onderhoud van de Amersfoortsestraat vanaf Amersfoort tot aan Vollenhove toe.

Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Mevr. Lien Vergeer – Tammer

Mevr Lien Vergeer is geboren op 06-10-1928 aan de Banningstraat 102 ( nu Veldmaarschalk Montgomeryweg ).

Mevr. Vergeer komt uit een gezin met 6 kinderen.

Haar vader was Theodorus Tammer geboren 10-04-1900 te Soesterberg –  overleden te Amersfoort 22-04-1962.

Dorus Tammer kwam uit een gezin met 12 kinderen.

Lien Vergeer

Lien Vergeer

Theodorus (vader) had een melkhandel en haalde ’s morgens vroeg zijn melk in Soest bij de boer en melkfabriek, toendertijd kon men nog over het vliegveld.

Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Getagged , | Een reactie plaatsen