ONS BELANG – opkomst en ondergang van een woonwijk

Het is begin 1900 en nabij Soesterberg worden de eerste stappen gezet op het gebied van luchtvaart. Dat blijkt zo een succes dat vliegkamp Soesterberg alras moet uitbreiden, er komen extra gebouwen en vliegtuigen. Een consequentie daarvan is dat er ook meer personeel komt te werken. Deze mensen moeten ergens onderdak zien te krijgen en daarom wordt begin 1920 besloten een woonwijk te bouwen voor de onderofficieren voor vliegkamp Soesterberg. Er is dan al een onderofficieren vereniging genaamd Ons Belang en dat zal dan ook de naam van de wijk worden. Er wordt besloten dat er 78 woningen gebouwd gaan worden en in 1922 is de wijk klaar en worden de eerste huizen bewoond.

De straten van de wijk Ons Belang dragen de namen van bestuursleden van de onderofficiers vereniging Ons Belang te weten Sytze Sinnema ( president 1902 – 1906), Andriesse en Dijkhuizen.

In de loop der jaren komen er steeds meer burgers wonen in Ons Belang, de wijk heeft zelfs 2 winkels o.a. A van Vark de kruidenier en T. Ouwerkerk de bakker.

15 Jaar na de bouw van de woningen vindt er al groot onderhoud plaats om de woningen beter bewoonbaar te maken. De woningen hebben dan nog steeds geen douche en zijn niet op het riool aangesloten, ook zullen de woningen beter geïsoleerd moeten worden tegen het lawaai van het vliegkamp wat op steenworp afstand ligt. 

Begin jaren 70 wordt duidelijk dat de woningen grondig gerenoveerd moeten worden, er is dan nog steeds geen douche en centrale verwarming ook is men dan nog steeds niet aangesloten op het riool. Plannen worden gemaakt en subsidie voor renovatie wordt aangevraagd bij het rijk. Dit gaat zo enige jaren door, daar en nogal vors geïnvesteerd moet gaan worden komt toenmalig staatssecretaris Schaefer zelf polshoogte nemen en is dan nog bereid tot het trekken van de buidel om flink te investeren in Ons Belang, maar dan slaat het noodlot toe, 2 opstijgende straaljagers scheren over Ons Belang, staatssecretaris Schaefer schrikt zich een hoedje van het lawaai en neemt ter plekke het besluit, hier wordt niet gerenoveerd of nieuwbouw gepleegd!

In de jaren die volgen proberen de bewoners van Ons Belang de sloop nog tegen te houden maar tevergeefs. Er is dan ook een bewoners commissie opgericht waarin o.a. zitten de heren Rabelink, Hendriksen en mevr Polman, alle goede bedoelingen ten spijt de wijk zal moeten verdwijnen.

Maar dan komt de vraag, waar in Soesterberg kan er een nieuwe wijk gebouwd worden voor de bewoners van Ons Belang? Lang lijkt er sprake van te zijn dat de nieuwe wijk zich zal vestigen aan de Kampweg waar dan nog de voetbalvelden van v.v. Soesterberg zich bevinden. Uiteindelijk wordt besloten dat de nieuwe wijk net achter het officierscasino aan de Kampweg komt te liggen.

De gemeente wil daar een nieuwe wijk bouwen met iets meer dan 100 woningen, 78 voor de bewoners van Ons Belang en iets meer dan 30 duurdere koopwoningen om het hele project te financieren, dit zou dan wel inhouden dat de tuinen een stuk kleiner zullen worden dan eerst voorgespiegeld, om die reden gaan de inwoners in protest en halen hun gelijk, er zullen 78 woningen gebouwd worden en aan de rand van de wijk zullen enkele duurdere koopwoningen gebouwd worden om het hele project financieel rond te krijgen.

Op het moment dat de eerste bewoners Ons Belang verlaten nemen krakers hun intrek in de leegstaande woningen. Dit leidt zelfs nog tot spanningen tussen krakers enerzijds en bewoners van Ons Belang anderzijds, de spanning lopen op een gegeven moment zo hoog op dat de krakers de politie moeten bellen omdat ze zich bedreigd voelen.

Een van de laatste bewoners van Ons Belang die de deur voor de laatste maal achter zich dicht trekt is Anton van Vliet, timmerman van beroep en degene waar men terecht kon als er een klusje in huis gedaan moest worden.

Met weemoed hebben de bewoners van Ons Belang de stap moeten nemen om hun geliefde wijk te verlaten, ze hebben zich daar altijd een grote familie gevoeld. 

In mei 1980 wordt dan de eerste sleutel van de nieuwe wijk genaamd Bloemheuvel uitgereikt aan de familie Oostenbrugge. De huur bedraagt dan F 425,00 oftewel € 192,00 .

Dit verhaal is mede tot stand gekomen met behulp van de heer Hendriksen waarvoor dank.

Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

RIJSCHOOL LIEBEN AAN DE VELDMAARSCHALK MONTGOMERYWEG

Rijschool Lieben aan de Veldmaarschalk Montgomeryweg

In 1950 haalt Herman Lieben geboren in 1923 uit Amsterdam zijn certificaat om rijlessen te mogen geven. In 1947 is Herman in Soesterberg komen wonen, hij trouwt in 1949 met Jacoba Smorenburg (geb. 1921 Soesterberg), Jacoba is geboren op het boerderijtje van Smorenburg aan de Verlengde Schoolweg (Prof. Lorentzlaan). Het pas getrouwd stel Lieben woont in het begin van hun huwelijk bij de ouders van Jacoba in, zoon Jan wordt daar nog geboren.

Herman werkt eerst nog als monteur bij het Mercedes bedrijf aan de Richelleweg voordat

Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Een Kerstverhaal uit lang vervlogen tijd door Peter van de Weerd

Peter van de Weerd 24-12-1933, Verlengde Postweg 45.

Het was de dag voor Kerst toen ik werd gewekt door mijn moeder om 04:00 uur in de ochtend.Mijn truck was volgeladen met ongeveer 20 ton zware palen die bestemd waren voor de nieuwe zuivelfabriek in Groningen. Ik was voornemens om thuis te zijn voor 19.00 uur zodat ik samen met de jongens de kerstboom kon gaan opzetten.

Peter van de Weerd bij zijn vrachtwagen

Ik reed omstreeks 05:00 uur weg en om 10:00 uur kwam ik aan op de plaats van bestemming. Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | 2 Reacties

Piet Scharp – interneringskamp Zeist 1914 – 1918

Ten tijde van de 1ste Wereldoorlog ( 1914 – 1918 ) was er een Interneringskamp gevestigd op het terrein naast het huidige Kamp van Zeist. In dit kamp werden Belgische militaire vluchtelingen opgevangen. In dit kamp werden ongeveer 12000 man opgevangen. In het huidige Kamp van Zeist werden de bewakingstroepen ondergebracht. Het interneringskamp bestond o.a. uit logiesbarakken met keukens, waslokalen, latrines enz.

Piet Scharp

Ook was er een kantine gevestigd op het interneringskamp waar de Belgische vluchtelingen een versnapering konden kopen, naast deze kantine was er een manschappenkantine. De “baas” daarvan was sergeant Piet Scharp.

Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Willem van den Brink, rijkskantonnier te Soesterberg.

Willem, geboren 19-01-1898 te Barneveld, komt in de jaren 30 in Soesterberg wonen.

Willem is dan al in overheidsdienst en vestigt zich met zijn vrouw Hendrika ( Riek ) aan de Verlengde Postweg 16 ( Generaal Winkelmanstraat ). Er was in Soesterberg een vacature voor Rijkskantonnier ( Rijkswegwerker ) en dat leek Willem wel wat.

willem van de brink rijkskantonnier te soesterberg

Willem en Riek op hun 50ste huwelijk feest op 3 sept. 1970

Willem neemt zijn werk zeer serieus en is als Rijkskantonnier verantwoordelijk voor het onderhoud van de Amersfoortsestraat vanaf Amersfoort tot aan Vollenhove toe.

Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Mevr. Lien Vergeer – Tammer

Mevr Lien Vergeer is geboren op 06-10-1928 aan de Banningstraat 102 ( nu Veldmaarschalk Montgomeryweg ).

Mevr. Vergeer komt uit een gezin met 6 kinderen.

Haar vader was Theodorus Tammer geboren 10-04-1900 te Soesterberg –  overleden te Amersfoort 22-04-1962.

Dorus Tammer kwam uit een gezin met 12 kinderen.

Lien Vergeer

Lien Vergeer

Theodorus (vader) had een melkhandel en haalde ’s morgens vroeg zijn melk in Soest bij de boer en melkfabriek, toendertijd kon men nog over het vliegveld.

Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Getagged , | Een reactie plaatsen

Reinier van den Berg, zoon van een fietsenmaker uit Soesterberg

Reinier van den Berg wordt geboren als zoon in een gezin met 4 kinderen van George van den Berg en Stien Slendebroek, het gezin van den Berg was toen woonachtig aan de Verlengde Tempellaan. De Verlengde Tempellaan lag in die tijd in het verlengde van de Oude Tempellaan richting het vliegveld. Daar groeide Reinier op als zoon van een fietsenmaker, een van de eerste in Soesterberg (1920). Tot zijn negende woont Reinier aan de Verlengde Tempellaan waarna het gezin verhuisd naar de Rademakerstraat. Als kind moet Reinier al op vroege leeftijd in de zaak meehelpen en zo leert de jonge Reinier al vroeg het vak van zijn vader. Van zijn schooltijd, Carolusschool aan de Winkelmanstraat, herinnert Reinier zich nog hoofdonderwijzer Wegman en meester Luif die nogal streng was. Sinterklaastijd op school was leuk want dan gingen alle Soesterbergse scholen gezamelijk naar Huis ten Halve om Sinterklaas te vieren.

Rein van den Berg in zijn woning aan de Drie Eiken te soesterberg

Reinier van den Berg

Reinier met een van de eerste draagbare Phillips radio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piet Weerdenstein van de Banningstraat, Gies Sukking en Wim Top waren de vrienden uit die tijd waar hij veel mee optrok.

Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Getagged , | Een reactie plaatsen

Bevlogen Soesterberger laat zijn sporen na ….

Martinus Scheffer Weesperkarspel 1864 – Soesterberg 1941.

Martinus Scheffer komt na zijn huwelijk in 1894 met Hendrica Stallmann in Utrecht te wonen. Martinus is werkzaam als winkelchef bij Peek en Cloppenburg te Utrecht. Begin 1900 gaat Martinus op zoek naar een buitenwoning waar hij en zijn gezin ’s zomers kunnen verblijven. In Soesterberg vindt hij een woning aan de rand van het vliegkamp aan de Schoolweg (Sterrenbergweg). Het wonen in Soesterberg bevalt de familie uitstekend en dit geldt zeker voor Hendrica, de vrouw van Martinus, haar bevalt het buitenleven in Soesterberg prima. De woning wordt dan ook vernoemd naar de vrouw des huizes, Hendrika Oord. Al snel vindt Martinus zijn weg in het sociale leven in Soesterberg. In 1919 wordt hij gemeenteraadslid in de gemeente Soest en hij komt in die hoedanigheid op voor de belangen van de Soesterbergers. Martinus en Hendrica krijgen samen 11 kinderen waarvan er 3 op jonge leeftijd overlijden. De dochters van Martinus en Hendrica gaan naar een internaat in Woerden daar er in die tijd (begin 1900) nog geen Katholiek onderwijs is in Soesterberg.

de familie scheffer die woonde aan de schoolweg te soesterberg

Martinus met zijn gezin aan de Schoolweg 24 (Sterrenbergweg) +/- 1930

Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

EEN VERHAAL VAN EEN EMIGRANT UIT SOESTERBERG.

Ik ben geboren in Ons Belang in 1943. en woonde tot we vertrokken aan het Sinnemaplein

Dogtag Johan van Dam 1943        Mijn dogtags die ik moest dragen als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

 

Mijn vader werd gedeporteerd naar Duitsland als dwangarbeider, kort nadat ik geboren was. Mijn moeder heeft mij verteld dat hij terugkwam in 1945. Ik wist niet wie hij was en wilde niets met hem te maken hebben.

Johan van Dam achtertuin in ons belang

Johan van Dam achtertuin

Mijn nieuwe klompen showen die gemaakt waren door opa van de Weerd.

 

 

 

 

 

Tot de gedwongen deportatie van mijn vader, werkte hij voor een houthandelaar genaamd Jan Kroll . Het lijkt erop dat de meeste familie werkte voor Jan Kroll in die oorlogsjaren .De vader van mijn moeder, Peter van der Weerd was in dienst van Kroll sinds we verhuisden van Kampen naar Soesterberg in 1930. In die tijd was mijn moeder 14 jaar oud en begon te werken als een huishoudster.

Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , | Een reactie plaatsen