Korte Historie Soesterbergse politie

Korte historie politie Soesterberg.

Voor het jaar 1900 is er nog niet echt sprake van een bruisend dorp zoals we Soesterberg tegenwoordig kennen. In die tijd is de Amersfoortsestraat al lang aangelegd en daaraan bevinden zich enkelen buitenplaatsen zoals Sterrenberg, Egghermonde (Bloemheuvel), Oude Tempel enz. Ook bevinden zich verspreid over de Soesterbergse heide hier en daar enkele eenvoudige witte huisjes en een enkele boerderij zoals Moerbessenberg en boerderij Ouders Vrucht aan de Postweg.

Een van de eerste Rijksveldwachters in Soesterberg is dan Barend Karelsen (+/- 1850) rond 1880 komt daar Jacob Nijeboer bij. Enkele zaken waartegen de Rijksveldwachters in die tijd moeten optreden zijn o.a. stroperij en illegaal afsteken van heideplaggen maar ze waren ook druk met moord en diefstallen.

Nachtdiensten werden door deze veldwachters nog niet gedaan daarvoor had de gemeente Soest  tot ongeveer 1930 nog nachtwachten in dienst, zoals de naam al doet vermoeden draaiden deze personen alleen nachtdiensten.

In 1919 heeft Soesterberg dan zijn eigen gemeente veldwachter genaamd G. Assink, deze deed regelmatig zijn ronde door Soesterberg met zijn Duitse herder Carex.

Politiepost aan de Verlengde Schoolweg ( Prof. Lorentzlaan)

Rond 1920 krijgt Soesterberg zijn eigen “politiebureau” naast de al in aanbouw zijnde politiewoning  wordt tevens een schuurtje met arrestantenlokaal gebouwd. De woning wordt gebouwd voor de som van Fl 7.700,00 en het schuurtje voor Fl 3091,00, dit alles was gelegen aan de Verlengde Schoolweg (Prof. Lorentzlaan).

Nachtwaker M. De Bruin wordt in 1929 in dienst aangenomen als agent en daarmee komt ook een einde aan de nachtwaker binnen Soest.

Tot 1930 werden de patrouilles door de politie te voet en op de fiets gedaan, u zult begrijpen dat als er met spoed extra politie in Soesterberg nodig was dat dat enige tijd in beslag nam daar men vanuit Soest gezien toch die bult over moest fietsen. Daarom wordt in 1930 besloten om een voertuig aan te schaffen en krijgt gemeente Soest zijn eerste politieauto.

Huisvesting van de politie in Soesterberg is als volgt:

Politiepost 1920 – 1941 politiepost aan de Verlengde Schoolweg (prof. Lorentzlaan) met als laatste    agent die hier woonde, A. De Raadt.

Politiepost 1941 – 1949 Amersfoortsestraat 12 (Merelhof) met als agent A.W. Kooman.

Politiepost 1949 – 1962 Veldmaarschalk Montgommeryweg 86, postcommandant C. van der    Heiden

Politiepost 1962 – 1988 Plesmanstraat, postcommandant o.a. van der Heiden, Bergman en     waarnemend postcommandant Kaspers.

politiepost Plesmanstraat (Dorpsplein)

Terug in de tijd, na de Tweede Wereldoorlog worden o.a. Antoon van de Berg en Gerrit van de Weerd aangesteld als hulpagent en nadien als agent van politie. Brigadier A. De Raadt wordt bevorderd tot adjudant en heeft hiermee de leiding over de Soesterbergse politie.

Omstreeks 1948 komt men tot de oprichting van het reserve – politiekorps. Men krijgt een cursus van politiepersoneel in vaste dienst en doet dan voornamelijk dienst tijdens grote evenementen zoals Koninginnedag. Enkele personen die dienst deden als reserve politie waren Littooy, C. van Daalen en S. van Soeren.

agent van Soeren wordt bevorderd door burgemeester Corver.

In 1955 gaat agent Kooman met pensioen en wordt vervangen door agent van Ham afkomstig van de Marechaussee. Er zijn dan 6 man in dienst van de Soesterbergse politie.

Na een felle discussie in de gemeenteraad van soest omtrent de aanschaf van een voertuig voor de politie in Soesterberg wordt ervoor gekozen om een motor met zijspan aan te schaffen ipv een Volkswagen.

Tot dan bestaat het politiekorps van Soest/Soesterberg uit alleen maar mannen maar daar komt in 1962 verandering in. Dan wordt de eerste vrouwelijke agent aangesteld in de gemeente Soest  te weten Eleonora Jacoba Berns.

politiekorps Soest jaren ’70

Enkele bekende namen uit de Soesterbergse politiehistorie zijn:

Vd Berg, Kaspers, Ham, Pley, v Soeren, de Heer, Litooij.

Na 1988 was er nog een politiepost in het Dorpshuis en de voormalige Marechaussee kazerne terwijl de politie ook nog tijdelijk in de Drie Eiken heeft gezeten.

Tegenwoordig heeft Soesterberg geen politiepost meer maar kun je 1 x per maand de wijkagent (Nico Sturkop) aantreffen op de markt aan de Rademakerstraat. 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *