Laatste nieuws

BLOEMHEUVEL TOEN EN NU PERSBERICHT 06 FEBRUARI 2023

Elke derde woensdag van de maand is er in het Ontmoetingscentrum te Soesterberg onder het motto “een bakkie, een plaatje en een praatje” een themamiddag met een historisch karakter. Woensdag 15 februari is het onderwerp ‘Bloemhevel toen en nu’, de ontwikkeling van vak 13 aan de Wegh de Weegen.

Bloemheuvel aan de Wegh der Weegen

Bij de aanleg van de Wegh der Weegen werden vakken uitgegeven. Op een daarvan werd in 1653 de hofstede Bloemheuvel gebouwd. Een boerderij met een Heerenkamer waar de eigenaar in de zomermaanden zelf kon verblijven.
De boer zorgde met zijn personeel voor het onderhoud van het landgoed en zijn vrouw zorgde voor een warm welkom van de eigenaren.
Het was ook een ideaal uitgangspunt voor jachtpartijen. Na 1865 werd het een beleggingsobject en begon de verkaveling. De laatste functie van Bloemheuvel was
gezondheidskolonie voor Utrechtse bleekneusjes. In 1911 is de boerderij afgebrand. 

Villa Egghermonde

In 1913 werd op het zuidelijk deel van het terrein de villa Egghermonde gebouwd, lange tijd eigendom van de familie Tetrode. De gemeente wilde graag een deel van de grond kopen voor woningbouw, dat werd pas mogelijk na het overlijden van de eigenaar in 1976. Het vak gelegen aan beide zijden van de huidige Banningstraat, tussen de scheidingswegen (sorties) Kampweg/Veldmaarschalk Montgomeryweg en Oude Tempellaan/Verlengde Tempellaan, is nu bijna geheel verkaveld en bebouwd.
De ontwikkeling van het vak Bloemheuvel van 1653 tot nu wordt in beeld gebracht door gespreksleider Jan de Mos.

Thema: Bloemheuvel toen en nu
Datum: woensdag 15 februari 2023, van 14.00 tot 16.00 uur, zaal open om 13.45 uur. Adres: SWOS Ontmoetingscentrum Soesterberg, Dorpsplein 18, 3769 VA Soesterberg. De toegangsprijs 
€ 2,50 per persoon, te voldoen bij de entree, aanmelden niet nodig.

Voor meer vragen: contactpersoon Jan de Mos, jmdemos@kpnmail.nl


SOESTERBERG BAKERMAT Persbericht 5 januari

Elke derde woensdag van de maand is er in het Ontmoetingscentrum te Soesterberg onder het motto “een bakkie, een plaatje en een praatje” een themamiddag met een historisch karakter. Woensdag 18 januari zal de rijke historie van Soesterberg als bakermat van de Nederlandse luchtvaart de revue passeren.

SOESTERBERG DE BAKERMAT

Het begon op de vliegheide

In 1911 kreeg de Maatschappij voor Luchtvaart van Verwey & Lugard toestemming om te starten met een vliegheide op Soesterberg. Bij de opening in mei werd de eerste grote vliegdemonstratie gehouden. Een maand later was Soesterberg een halte in de eerste Europese rondvlucht, toen een tocht van drie weken. Er kwamen 21.000 toeschouwers op af. De status als vliegdorp was hiermee gevestigd. Het initiatief werd geen commercieel succes. In 1913 werd de vliegheide overgenomen door defensie en werd de Luchtvaartafdeeling (LvA) opgericht, voorloper van de Koninklijke Luchtmacht. De eenvoudige dubbeldekkers werden snel opgevolgd door betere, veiliger en snellere toestellen op een groter vliegveld. De nieuwe werkgelegenheid zorgde voor een snelle groei van Soesterberg.

Wat rest zijn herinneringen

Aan het einde van 1940-1945 was de Fliegerhorst door de vele bombardementen volledig verwoest. Pas in 1951 was de basis weer herbouwd en operationeel. In 1954 is de vliegbasis in NAVO-verband mede in gebruik genomen door het USAF 32
Tactical Fighter Squadron (TFS) met een eigen

afdeling Camp New Amsterdam. Zij vertrokken 40 jaar later in 1994. In 2008 is de basis als gevolg van bezuinigingen gesloten. Veel Soesterbergers denken nog met weemoed terug aan die periode van bijna een eeuw luchtvaartgeschiedenis, ondanks de geluidoverlast. Op tal van pekken in Soesterberg zijn nog tastbare herinneringen aan die glorietijd.

Gespreksleider is Lex van den Brink.

Thema: Soesterberg Bakermat
Datum: woensdag 18 januari 2023, van 14.00 tot 16.00 uur, zaal open om 13.45 uur.
Adres: SWOS Ontmoetingscentrum Soesterberg, Dorpsplein 18, 3769 VA Soesterberg. De toegangsprijs € 2,50 per persoon, te voldoen bij de entree, aanmelden niet nodig.

Voor meer vragen: contactpersoon Jan de Mos, jmdemos@kpnmail.nl


Autobusdienst Jan Leguit te Soesterberg

*** TE KOOP ***

Mooi boek over de autobusdienst van Jan Leguit te Soesterberg.

In dit boek zijn diverse foto’s te zien van soesterberg.

PRIJS : € 5,00

Nog maar enkele exemplaren beschikbaar.

bestellen kan via info@oudsoesterberg.nl

VERDWENEN MIDDENSTANDERS

Elke derde woensdag van de maand is er in het Ontmoetingscentrum te Soesterberg onder het motto “een bakkie, een plaatje en een praatje” een themamiddag met een historisch karakter. Woensdag 16 november is het onderwerp: Verdwenen middenstanders.

Veranderend winkellandschap

Er was een tijd dat venters langs de deur kwamen om hun waren aan de man te brengen. Marskramers bezochten ook de jaarlijkse grote legeroefeningen op het Kamp van Zeist. Vanaf 1900 kwamen er in Soesterberg steeds meer winkels aan de Rademakerstraat, vaak met bezorging aan huis. Na de oorlog is het winkelbestand uitgebreid naar het Dorpsplein en de Buijs Ballotlaan. De winkeliers en andere middenstanders waren veelal eenmansbedrijven. De kruideniers veranderen na 1950
geleidelijk in zelfbedieningszaken en gingen uiteindelijk op in ketens. Met de groei van het aanbod van de supermarkten zijn veel kleine zelfstandigen verdwenen, ook in
Soesterberg. Bakker Tammer en drogisterij Sukking hebben het langst stand gehouden, bijna een eeuw.

Terug in de tijd

In deze themamiddag gaan we terug in de tijd. Er worden beelden vertoond van verdwenen middenstanders. Het zal een feest van herkenning worden met ongetwijfeld nostalgische gevoelens en reacties: weet je nog wel. De gespreksleider van deze middag is Bert van Soeren, bekend van de site www.oudsoesterberg.nl.

Thema: Verdwenen middenstanders
Datum: woensdag 16 november 2022, van 14.00 tot 16.00 uur, zaal open om 13.45 uur. Adres: SWOS Ontmoetingscentrum Soesterberg, Dorpsplein 18, 3769 VA Soesterberg. De toegangsprijs is € 2,50 per persoon, te voldoen bij de entree.
Aanmelden niet nodig.

Voor meer vragen:
Contactpersoon Jan de Mos, jmdemos@kpnmail.nl Lezing Bert van Soeren, bertmarja@kpnmail.nl

SPOREN VAN DE OORLOG

Soesterberg, oktober 2022

Elke derde woensdag van de maand is er in het Ontmoetingscentrum te Soesterberg onder het motto “een bakkie, een plaatje en een praatje” een themamiddag met een historisch karakter. Woensdag 19 oktober is het onderwerp: Sporen van de oorlog.

Soesterberg in oorlogstijd

Soesterberg kent een rijk militair verleden. In de 19e eeuw als legerplaats en oefenterrein en vanaf 1913 ook als vliegbasis. Het legergroen was altijd prominent aanwezig. Vanaf de mobilisatie in 1939 het veldgrijs van het Nederlandse leger, tijdens de bezetting het Feldblau van de Duitse Luftwaffe en na de bevrijding het kakigroen van de Canadezen. De vliegbasis was voor de Duitsers van strategisch belang en werd gemoderniseerd en

uitgebreid tot een volwaardigeFliegerhorst. Vele huizen en panden werden gevorderd, gesloopt of onderhanden genomen en nieuwe militairecomplexen verschenen in de bossen rond Soesterberg. Met een reeks zware bombardementen beëindigden de geallieerden voor een groot deel het belang van Soesterberg voor de Luftwaffe,waarna hun plek werd ingenomen door grondtroepen. Die vervolgens vanaf mei 1945 plaatsmaakten voor Engelse en Canadese bevrijders, die tot en met november 1945 bleven. 

Bron SLS 39-45.

Canadezen militairen bekijken achtergebleven Duitse tanks op de Leusderheide

Sporen van de oorlog

Die zes bewogen jaren hebben flink wat sporen achtergelaten. Soms herkenbaar en bekend, vaak onzichtbaar en onbekend. Dat prikkelt al decennia amateurhistorici. Een groepje amateurhistorici heeft zich verenigd in de Stichting Legerplaats Soesterberg 1939-1945 en doet al vele jaren onderzoek naar de militaire geschiedenis van Soesterberg en de directe omgeving. Bestuurslid Richard de Mos is de gespreksleider van deze middag.

Thema: Sporen van de oorlog
Datum: woensdag 19 oktober 2022, van 14.00 tot 16.00 uur, zaal open om 13.45 uur. Adres: SWOS Ontmoetingscentrum Soesterberg, Dorpsplein 18, 3769 VA Soesterberg. De toegangsprijs is € 2,50 per persoon, te voldoen bij de entree.
Aanmelden niet nodig.

Voor meer vragen: contactpersoon Jan de Mos, jmdemos@kpnmail.nl


Filmbeelden van Soesterberg

Soesterberg, september 2022

Elke derde woensdag van de maand is er in het Ontmoetingscentrum te Soesterberg onder het motto “een bakkie, een plaatje en een praatje” een themamiddag met een historisch karakter. Woensdag 21 september zullen er geen plaatjes worden vertoond, maar een film van Soesterberg in de jaren 60.

Historisch beeldmateriaal

De film laat zien hoe Soesterberg er in de jaren 60 uitzag. Een gevarieerd aanbod. Het gewone straatbeeld met de naoorlogse bouw, spelende kinderen op straat en bij school, mensen die aan het tuinieren zijn, die hun hond
uitlaten, en zelfs een geit,
vrouwen die ramen lappen en
jongens die kattenkwaad
uithalen. Het Zwaantje met een muziekbandje en een kaartclubje.
Ook een bezoek aan het paviljoen Soester Hoogt. De Rademakerstraat met het verwoeste pand van garage de Ruiter waar een vrachtwagen in was beland.

Lokale middenstand

Ook komt de lokale middenstand aan bod, toen nog bedieningszaken. Een bezoek aan de bakker, de slager, mag het een onsje meer zijn, een schildersbedrijf, een garagebedrijf en een atelier. Dat en nog veel meer te zien op deze middag.
Het is een film zonder geluid. Vele beelden zullen herkenbaar zijn en ongetwijfeld reacties oproepen uit de zaal. Gespreksleider is Jan de Mos en aan Cor Sukking is gevraagd om beelden hier en daar van commentaar te voorzien.

Thema: Filmbeelden Soesterberg jaren 60
Datum: woensdag 21 september 2022, van 14.00 tot 16.00 uur, zaal open om 13.45 uur. Adres: SWOS Ontmoetingscentrum Soesterberg, Dorpsplein 18, 3769 VA Soesterberg. De toegangsprijs is vanaf september
2,50 per persoon, te voldoen bij de entree. Aanmelden niet nodig.

Voor meer vragen: contactpersoon Jan de Mos, jmdemos@kpnmail.nl


Nieuwsbrief oudsoesterberg.nl

Vanaf heden zijn wij van oudsoesterberg.nl begonnen met het samenstellen van een nieuwsbrief. Wilt u ook in aanmerking komen voor deze nieuwsbrief dan kunt u een mail sturen naar : info@oudsoesterberg.nl.

In eerste instantie zal de nieuwsbrief 1 x maand verstuurd worden.

Heeft u zelf een onderwerp welke in onze nieuwsbrief niet zou misstaan kunt u dat ook mailen.


Sint Jan en Cenakel in Soesterberg

Soesterberg, mei 2022

Elke derde woensdag van de maand is er in het Ontmoetingscentrum te Soesterberg onder het motto “een bakkie, een plaatje en een praatje” een themamiddag met een historisch karakter. Het thema van woensdag 18 mei is Sint Jan en Cenakel”. Zowel het voormalig missiehuis Sint Jan als het klooster Cenakel maken nu deel uit het van het Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten.

Missiehuis Sint Jan; Gezelschap van het Goddelijk Woord (Societas Verbi Divini-SVD)

De geschiedenis gaat een eeuw terug. De door pater Arnold Jansen opgerichte Duitse, maar in Steyl gevestigde, orde wilde uitbreiden en kocht in 1920 in Soesterberg de leegstaande villa Eikenhorst. Na een verbouwing werd deze villa in 1924 als missiehuis Sint Jan in gebruik genomen. Vanwege de groei werd al in 1926 nieuwbouw op het terrein betrokken. Nadat de behoefte aan missionarissen was afgenomen wijzigde in 1961 de functie in volkshogeschool onder de naam Kontakt der Kontinenten (KdK). Na vertrek van de SVD in 1989 werd het een congrescentrum.

cenakel

Het Cenakel; Slotzusters van Steyl

Nadat de paters in 1926 naar de nieuwbouw verhuisden werd de villa na een opknapbeurt betrokken door de kloosterzusters van de orde
“Congregatie van de Dienaressen van de Heilige
Geest van de Altijddurende Aanbidding’, beter

bekend onder de naam Roze Zusters (zie afb.).
Deze orde was eveneens door Arnold Janssen
opgericht. Het gebouw werd omgedoopt in
Cenakel. In 1940 was de nieuwbouw klaar en
later is de oude villa gesloopt. Het aantal
zusters liep met de jaren terug, de laatsten
vertrokken in 1999. Het Cenakel maakt
sindsdien eveneens onderdeel uit van Kontakt der Kontinenten.

Tijdens de bloeitijd van het missiehuis Sint Jan hebben zich ook droevige momenten voorgedaan, die het dagelijks leven beïnvloedde en de Soesterbergse gemeenschap soms tot actie opzette. Stof genoeg voor een levendige themamiddag. Gastspreker is René van Hal.

Thema: Sint Jan en Cenakel.
Datum: woensdag 18 mei 2022, van 14.00 tot 16.00 uur, zaal open om 13.45 uur. Adres: SWOS Ontmoetingscentrum Soesterberg, Dorpsplein 18, 3769 VA Soesterberg. De toegang is gratis, aanmelden niet nodig.

Voor meer vragen: contactpersoon Jan de Mos, jmdemos@kpnmail.nl


Historie Openbaar Vervoer Soesterberg

Soesterberg, april 2022

Elke derde woensdagmiddag van de maand is er een bijeenkomst met een historisch karakter onder het motto: “een bakkie, een plaatje en een praatje”. Op woensdag 20 april is het thema de geschiedenis van het openbaar vervoer in en rond Soesterberg. De presentatie wordt gehouden in het Ontmoetingscentrum Soesterberg aan het Dorpsplein.

Het begon met de postkoets

Soesterberg is ontstaan door de aanleg van de Wegh der Weegen in 1650. In die tijd bestond het openbaar vervoer nog uit echte paardenkracht, postkoetsen en diligences, zowel voor personen- als goederenvervoer. In een adem wordt dan altijd vermeld dat de uitspanning Huis ten Halve in Soesterberg daarbij een belangrijke rol vervulde, halfweg op de route Amsterdam-Arnhem. Voor eens en altijd zal duidelijk worden gemaakt dat het een hardnekkige mythe is.

Trein, tram en bus

In 1863 stappen we van de diligence over op de trein Utrecht-Amersfoort met een station aan de Soesterbergsestraat. In 1907 komt er een smalspoor bij, vanaf station Huis ter Heide naar het militaire Kamp van Zeist: het genielijntje. Dat spoor liep dwars door het dorp. In 1914 werd voor lokaal vervoer de tramlijn Utrecht-Zeist doorgetrokken naar Amersfoort. Dat smalspoor had een andere breedte met als gevolg dat er twee sporen naast elkaar kwamen te lopen dwars door Soesterberg. Na de oorlog kwam het streekvervoer per bus sterk op en in 1949 verdween de tram uit beeld. De lokale busmaatschappijen zoals Leguit en Tensen zijn van lieverlee opgeslokt door de Nederlandsche Buurtspoorweg Maatschappij (NBM) en het latere Centraal Nederland.

Aan de hand van de vele beelden kunnen de bezoekers hun herinneringen aan een ritje ophalen en hun ervaringen delen. De gespreksleider is Jan de Mos.

Geschiedenis Openbaar Vervoer Soesterberg.
Woensdag 20 april 2022, van 14.00 tot 16.00 uur.
SWOS Ontmoetingscentrum Soesterberg, Dorpsplein 18, 3769 VA Soesterberg. Zaal open om 13.45 uur, de toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

Voor meer vragen:
contactpersoon Jan de Mos, jmdemos@kpnmail.nl


—————————————————————————————————————

Youtube kanaal OUDSOESTERBERG.NL

Kent u ons Youtube kanaal van oud Soesterberg al?

Inmiddels staan er al meer dan 30 filmpjes

op ons Youtube kanaal van AGAVS tot Kunstskibaan en van Kampweg tot Vliegbasis.

Neem snel een kijkje op ons Youtube kanaal en meld je aan.

https://www.youtube.com/channel/UCGBVfGvz0cgmUSZYuj9J-Xg/featured?view_as=subscriber

DIK TOP

De aankomende maanden zullen er diverse artikelen van de hand van DIK TOP geplaatst worden op onze facebook pagina en website van oud Soesterberg.

Dik Top geboren aan de Amersfoortsestraat te Soesterberg mag inmiddels wel de historicus van Soesterberg genoemd worden. Zijn jeugd bracht hij door in Soesterberg, zijn ouders hadden een banketwinkel annex sigarenzaak op de hoek Kampweg – Amersfoortsestraat (nu Banningstraat), al snel hadden Dik en zijn vrienden interesse ontwikkeld in de vliegbasis en de vliegtuigen die daar vlogen.In die tijd verzamelde hij al vliegtuigfoto’s. In 1967 emigreert Dik Top naar Noorwegen, eenmaal daar in Noorwegen krijgt hij de behoefte om de geschiedenis van Soesterberg op papier te zetten. Dik heeft inmiddels diverse boeken gepubliceerd met als onderwerp de geschiedenis van Soesterberg.

Boeken van Dik Top
enkele van de boeken die Dik heeft geschreven

Wij van oud Soesterberg zijn vereerd dat wij nu artikelen mogen publiceren die Dik in de loop van de jaren heeft geschreven.Het eerste artikel is reeds geplaatst en gaat over de geschiedenis van de vele zandafgravingen en de daarop volgende vuilstortingen in en rond Soesterberg.

OP ZOEK NAAR FOTO”S VAN OUD SOESTERBERG !

Wij van oudSoesterberg.nl zijn altijd maar weer op zoek naar foto’s van het Soesterberg van onze ouders en voorouders. Dus foto’s van de jaren ’20 tot en met ‘ 90 om aan de bezoekers van onze site te laten zien wat voor dorpse sfeer er vroeger was in Soesterberg.

Deze week mochten wij weer een aantal foto’s ontvangen van de familie Velthuizen die jarenlang woonde aan de Zuiderweg in de woningen van Defensie. Wij danken de familie Velthuizen zeer voor het beschikbaar stellen van de foto’s.

Zuiderweg zicht op de tanktestbaan
Familie Velthuizen maakt een wandeling op de voormalige tanktestbaan

Wilt u de andere foto’s ook bekijken neem dan een kijkje op onze facebook pagina van oud Soesterberg, https://www.facebook.com/Oudsoesterberg.nl.

Heeft u ook nog oude foto’s van Soesterberg liggen en u zou het leuk vinden om die hier te tonen dan horen wij dat graag van u. Onze facebookpagina van oud Soesterberg heeft inmiddels 1300 volgers dus u doet er ook een ander een plezier mee om uw oude foto’s te tonen. U kunt uw foto’s mailen naar: info@oudsoesterberg.nl.

www.oudsoesterberg.nl in de media

Met enige regelmaat verschijnt er een artikel in de Soester Courant met betrekking tot onze website www.oudsoesterberg.nl, meestal na aanleiding van verzoeken van emigranten die op zoek zijn naar informatie zoals ook deze keer van de heer Belknap die op zoek is naar info over zijn moeder Cornelia Waltman geboren in Soesterberg te Huis ten Halve.

huis ten halve soesterberg
Artikel in Soester Courant

OPROEP: op zoek naar informatie

Wij zijn voor iemand op zoek naar informatie over Cock Tesselaar geboren in Den Haag 1953. Cock Tesselaar heeft in het jaar 1962 of 1963 in koloniehuis Hemalie aan de Amersfoortsestraat gezeten als 10 jarig jochie.

Cock Tesselaar

Cock heeft daar 3 maanden gezeten en ging in die periode ook naar school in Soesterberg.

Is er iemand die de naam Cock Tesselaar iets zegt?

Zijn er mensen geboren in 1953 die nog schoolfoto’s hebben van het jaar 1962 / 1963?

Zijn er mensen die in de jaren 60 bij Hemalie kwamen en daar misschien foto’s van hebben?

Amersfoorstestraat koloniehuis Hemalie

U zou de persoon die op zoek is naar meer info er erg mee helpen.U kunt uw info mailen naar : info@oudsoesterberg.nl

Soesterberg in filmbeelden.

Onlangs zijn wij begonnen met het maken van korte filmpjes om het leven in Soesterberg te laten zien. Onderwerpen zijn o.a. Kampweg, Scholen, Ons Belang, Vliegbasis, enz.

https://wwwhttps://www.youtube.com/channel/UCGBVfGvz0cgmUSZYuj9J-Xg?view_as=subscriberyoutube.com/channel/UCGBVfGvz0cgmUSZYuj9J-Xg?view_as=subscriber

melkboer Theo Tammer

Wilt u deze filmpjes eens bekijken ga dan naar ons Youtube kanaal van oudsoesterberg.nl.

Abonneer u op ons kanaal en blijf op de hoogte van de nieuwste filmpjes.

Leusderheide tijdens WOll

2e Wereldoorlog schijnvliegtuig
Doornse Grindweg overgave Duitsers 1945

Elke laatste woensdag van de maand is er in De Linde te Soesterberg onder het motto “een bakkie, plaatje en praatje” een thema-ochtend met een historisch karakter. Woensdag 25 september 2019 staan de gebeurtenissen centraal op en rond de Leusderheide tijdens WO ll”. Daarbij zullen twee hoofdonderwerpen in woord en beeld worden belicht: de aanleg van het schijnvliegveld om de geallieerden te misleiden en de ontwapening en afmars van de Duitsers in mei 1945.

Aanleg schijnvliegveld

Het eerste deel gaat over de aanleg en gebruik van schijnvliegveld SF 21. Dit schijnvliegveld is aangelegd door de Duitsers met als doel het afleiden van mogelijke geallieerde aanvallen op vliegveld Soesterberg. Jammer voor de
Duitsers mislukte dat, want al vrij
snel werd het doorgegeven aan
Londen. De eigenaren van het
landgoed den Treek Henschoten
hadden namelijk rechtstreekse
contacten met de Nederlandse
regering. Later werd het
schijnvliegveld voor andere doelen
gebruikt. Verschillende aspecten
daarvan zijn geheim gebleven. U
wordt meegenomen in een virtuele
rondleiding langs het schijnvliegveld.
Afb. Schijnvliegtuig 1941.

Afgemarcheerd

Na de pauze wordt uit de doeken gedaan hoe Duitsers in den Treek, maar ook bij Soestdijk ontwapend werden. In Nederland zijn ca 130.000 Duitsers op 10 plaatsen ontwapend, waarvan 50.000 in onze directe omgeving en in groepen van 10.000 lopend via de Afsluitdijk naar concentratiekampen in Duitsland gevoerd. De ontwapening in den Treek werd door vele ooggetuigen verteld aan de gastspreker van deze ochtend Johan de Kruijff.

Johan de Kruijff is geboren op een boerderij op landgoed den Treek Henschoten en opgegroeid met de lokale oorlogsverhalen en gebeurtenissen. Hij is voorzitter van Oud Woudenberg, medeauteur van het boek “Afgemarcheerd” en nauw betrokken bij de historie van Kamp Amersfoort.

Leusderheide tijdens WOll: woensdag 25 september 2019, van 10.00 tot 12.00 uur. Dorpshuis De Linde, Christiaan Huygenslaan 4-A, 3769 XW Soesterberg.
De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

De afgelopen weken hebben wij weer enkele nieuwe items kunnen aanschaffen voor onze website.
Rademakerstraat het Wapen,
Geniekamp Hoogte 50,
Flyer tbv vliegfeest 1958,
Theehuis Soesterdal,
Amersfoortsestraat Kinabu,
Rademakerstraat Zwaantje,
Suikerzakje Boltini

WWW.OUDSOESTERBERG.NL IN HET NIEUWS!

Deze week was onze site www.oudsoesterberg.nl in het nieuws. In het maandblad Nieuwbouw magazine Soesterberg staat een groot interview over onze website.
Wij waren vereerd om een stukje geschiedenis te laten zien van ons mooie dorp in het maandblad.

Het hele artikel kunt u nalezen op https://www.facebook.com/Oudsoesterberg.nl/

OUDE FOTO’S VLIEGBASIS SOESTERBERG

Deze week mochten wij enkele mooie foto’s ontvangen van dhr. Kenter van voormalig vliegbasis Soesterberg. Dhr. Kenter was vroeger werkzaam op vliegbasis Soesterberg als monteur.

Defilee na uitreiking Klu vaandel door Koningin Juliana

Heeft u thuis ook nog oude foto’s van Soesterberg op zolder liggen of in een la weggestopt neem dan contact met ons op. Wij kunnen de foto’s voor u bij u thuis scannen zodat u ten alle tijden in het bezit blijft van de foto’s.

Heeft u oude foto’s, dia’s enz stuur dan een mail naar : info@oudsoesterberg.nl

Wij danken dhr. Kenter voor het beschikbaar stellen van de foto’s.

Bijzonder Soesterberg

Elke laatste woensdag van de maand is er in De Linde te Soesterberg onder het motto “een bakkie, plaatje en praatje” een thema-ochtend met een historisch karakter. Het thema van woensdag 26 juni 2019 is “Bijzonder Soesterberg”. Er worden oudere en nieuwere dorpsbeelden getoond die op zich misschien niet bijzonder zijn, maar wel het verhaal erachter, belooft gastspreker Cor Sukking. Het publiek wordt uitgenodigd om daarbij de eigen ervaringen te delen. En dat levert vaak een levendige discussie op en soms zelfs nieuwe feiten.

Schillenboer

Een greep uit fotoalbums

Een vast bezoeker van de themaochtenden is de bekende Soesterberger en oud drogist Cor Sukking. In deze interactieve bijeenkomsten laat hij ook regelmatig van zich horen. Na afloop meldde hij zich een keer enthousiast bij de organisatie met de mededeling: “Ik heb een grote verzameling fotomateriaal over Soesterberg, albums vol, maar geen thema. Maar bij elke foto hoort een verhaal dat misschien niemand kent. Kunnen we daar een keer wat mee doen?”. Het antwoord was natuurlijk positief.

Samen met de organisatie is een selectie gemaakt uit zijn fotoalbums. Vanzelfsprekend zal Cor Sukking deze met het bijbehorende verhaal zelf presenteren. Als hij door zijn kennis over Soesterberg en zijn enthousiasme in tijdnood komt, geen probleem, dan bewaren we de rest van zijn presentatie voor een volgende keer.          

Bijzonder Soesterberg: woensdag 26 juni 2019, van 10.00 tot 12.00 uur.
Dorpshuis De Linde, Christiaan Huygenslaan 4-A, 3769 XW Soesterberg.
De toegang is gratis, aanmelden niet nodig.


Verdwenen Soesterberg

Elke laatste woensdag van de maand is er in De Linde te Soesterberg onder het motto “een bakkie, plaatje en praatje” een thema-ochtend met een historisch karakter. Het thema van woensdag 29 mei 2019 is “Verdwenen Soesterberg”. Er worden oudere dorpsbeelden getoond met de vraag: waar of wat was dat? Op niet elke vraag is er wellicht een antwoord. Misschien worden raadsels op deze ochtend alsnog opgelost. In alle gevallen zal het een levendige discussie opleveren.

Terug in de tijd

In de loop der jaren wijzigt het straatbeeld van elke stad en dorp. De bevolking neemt toe, als gevolg daarvan stadsuitbreidingen met aanleg van nieuwe wijken aan de randen. En vaak sloop van karakteristieke oude gebouwen in de kern, die moeten plaatsmaken voor soms minder spraakmakende nieuwbouw projecten. Soms is het onvermijdelijk dat groen (natuur) moet wijken voor rood (woningen), zo is het altijd gegaan in Soesterberg. Oorspronkelijk was er alleen een kale heide die vanaf 1650, na de aanleg van de Wegh der

Weegen, in fasen is ontgonnen en bebouwd. Met een versnelling na de komst van de luchtvaart pioniers in 1910 en de oprichting van de Militaire Luchtvaart Afdeling in 1913.

Veelal is het bij oudere bewoners nog wel bekend hoe het er vroeger uitzag. Maar met het verstrijken van de tijd wordt die herinnering natuurlijk vager. Op deze themaochtend gaan we die herinneringen weer wat opfrissen. Aan de hand van de getoonde beelden kan elke bezoeker zijn ervaringen delen: “Weet je nog wel, dat was daar en toen kwam dat”. Deze terugblik in de tijd zal zeker een levendige bijeenkomst opleveren die de nodige nostalgische gevoelens zal oproepen.

Afb. Welk gebouw is dit en waar stond het ?

Gastspreker is deze keer René van Hal, auteur van de gelijknamige rubriek in de Soester Courant. Hij heeft een compilatie gemaakt van de Soesterbergse onderwerpen die sinds 1990 de revue zijn gepasseerd, zoals huizen/gebouwen, personen, culturele en maatschappelijke uitingen. En mogelijk nog wat nieuwe beelden die nog op een oplossing wachten.

Verdwenen Soesterberg: woensdag 29 mei 2019, van 10.00 tot 12.00 uur. Dorpshuis De Linde, Christiaan Huygenslaan 4-A, 3769 XW Soesterberg. De toegang is gratis, aanmelden niet nodig.


**** AANBIEDING ****

Mooi T-Shirt van Soesterberg.

Diverse kleuren en maten.

Nu in de aanbieding van € 24,95 voor € 19,95

bestellen kan via info@oudsoesterberg.nl


Het aanzien van Soesterberg in 1939

Elke laatste woensdag van de maand is er in De Linde te Soesterberg onder het motto “een bakkie, plaatje en praatje” een thema-ochtend met een historisch karakter. Het thema van woensdag 24 april 2019 is “Het aanzien van Soesterberg in 1939”. Wat gebeurde er allemaal in Soesterberg in dat mobilisatiejaar. Aan de hand van krantenknipsels wordt er een beeld geschetst van het dorpsleven in de twaalf maanden van dat jaar.

Mobilisatie in Soesterberg

Soesterberg lag toen nog midden in het militaire landschap. Aan de ene zijde begrensd door de vliegbasis Soesterberg en aan de andere zijde door het militaire Kamp van Zeist. Door de toegenomen oorlogsdreiging werden de luchtmacht en de landmacht versterkt. Als gevolg hiervan nam het aantal in Soesterberg gelegerde militairen snel toe. Er ontstond een nijpend plaats tekort. Nieuwe hangaars op de vliegbasis werden provisorisch ingericht als grote slaapzalen. Kamp van Zeist werd uitgebreid en voor de genietroepen werd in 1939 een nieuw permanent onderkomen gebouwd, de Dumoulin kazerne. In september werden ook alle reservisten opgeroepen.

Het dorpsleven ging in begin van dat jaar nog gewoon door, maar werd in de loop van het jaar steeds meer beïnvloed door de toegenomen militaire drukte. Ook in openbare lokalen werden militairen ondergebracht, waardoor tal van feestelijke en verenigingsactiviteiten geen doorgang meer konden vinden. Dat en nog veel meer komt op deze themaochtend aan de orde.

The Wolfhounds in Soesterberg

De belangstelling voor de vorige themaochtend, 40-jaar Amerikanen (The Wolfhounds) in Soesterberg, was zo groot dat die nog een keer wordt herhaald, op verzoek deze keer in de avond, en wel op 23 april 2019.

Wolfhounds: dinsdag 23 april 2019, van 19.15 tot 21.15 uur.
Het aanzien van 1939: woensdag 24 april 2019, van 10.00 tot 12.00 uur.
Dorpshuis De Linde, Christiaan Huygenslaan 4-A, 3769 XW Soesterberg.
De toegang is gratis, zaal open een kwartier voor aanvang.


UPDATE :

Vanwege het grote succes en het feit dat er veel mensen niet konden zijn ivm het tijdstip gaan we de presentatie over de Wolfhounds herhalen maar dan in de avonduren.

WAT : Presentatie Wolfhounds

WAAR : de Linde (christiaan huygenslaan)

DATUM : dinsdag 23 april

TIJD : van 19:15 tot 21:00 uur

ENTREE : Gratis

Presentatie Amerikanen in Soesterberg groot succes

Vandaag 27 maart was de presentatie over 40 jaar Amerikanen in Soesterberg waar ik de afgelopen weken druk aan heb gewerkt.
Ik mag zeggen het was een groot succes, de opkomst was goed ongeveer 70 mensen waren aanwezig om te genieten van de oude foto’s die gepresenteerd werden en de verhalen die Kevin Burns zich nog kon herinneren.


Ook Jan van Steendelaar van de Soester Courant was aanwezig om verslag te doen en foto’s te maken.
Via deze weg bedankt aan allen die van deze ochtend een succes hebben gemaakt.
Het enige minpuntje was dat er geen geluid was waardoor er 2 filmpjes niet goed vertoond konden worden.
(foto’s Jan van Steendelaar)


Voor het bekijken van filmpjes over en van oud Soesterberg ga dan naar ons Youtube kanaal van oud Soesterberg

https://youtu.be/JDJJB13RyJE

Abonneer u op ons kanaal van oud Soesterberg en blijf in de toekomst op de hoogte als er een nieuwe video wordt ge-upload.
Laatste upload : Buys Ballotlaan.

 
 
 
 


Aljo Wijnands, vliegtuigspotter van het eerste uur.
 

Al in zijn tienerjaren was Aljo gefascineerd door de Amerikaanse Phantom vliegtuigen die hij vanaf zijn zolderkamer regelmatig kon zien vliegen. “Je kon  de piloten in de cockpit zien zitten” vertelde Aljo wel eens. Samen met zijn beste vriend had hij een boomhut in Den Treek, waar ze samen keken naar de vliegtuigen die overkwamen. Toen de
jongens ouder werden waren ze met een groep vrienden regelmatig te vinden op de “spottersplaats”, eerst vlakbij de toegang van de vliegbasis, later op een hoger gelegen plaats die uitzicht gaf over de landingsbaan.

Mensen bij ons in de straat hadden een Amerikaan, die op de basis werkte, op kamers.
Aljo maakte kennis met deze Amerikaan en kreeg daardoor toegang tot de basis en kwam met popcorn thuis.
Thuis luisterde Aljo naar de programma’s van o.a. Wolfman Jack op AFN radio.

Aljo werd lid van de Amsterdamse zweefvliegclub en heeft op de vliegbasis in Soesterberg ruim 100 starts gemaakt. Door zijn lidmaatschap van de AZC kreeg hij nog meer toegang tot de Amerikaanse basis waar hij ook dikwijls te vinden was. Hij had veel contact met de Amerikanen, maakte ook bbq’s  en dergelijke mee en leerde de mensen persoonlijk kennen.Met een aantal mensen hield hij contact. Ook na het vertrek van de Amerikanen is het contact heel lang gebleven. 
Aljo had al jong een pacemaker nodig. Ondanks de beperkingen bleef hij optimistisch.
De laatste jaren ging zijn gezondheid snel achteruit en is hij op 24 juli 2017 op 51 jarige leeftijd aan hartfalen overleden.

(verhaal verteld door zijn moeder Joke Wijnands)

Aljo Wijnands overleden 24 – 07 – 2017


Presentatie Amerikanen in Soesterberg groot succes

Vandaag 27 maart was de presentatie over 40 jaar Amerikanen in Soesterberg waar ik de afgelopen weken druk aan heb gewerkt.
Ik mag zeggen het was een groot succes, de opkomst was goed ongeveer 70 mensen waren aanwezig om te genieten van de oude foto’s die gepresenteerd werden en de verhalen die Kevin Burns zich nog kon herinneren.


Ook Jan van Steendelaar van de Soester Courant was aanwezig om verslag te doen en foto’s te maken.
Via deze weg bedankt aan allen die van deze ochtend een succes hebben gemaakt.
Het enige minpuntje was dat er geen geluid was waardoor er 2 filmpjes niet goed vertoond konden worden.
(foto’s Jan van Steendelaar)


WOLFHOUNDS in SOESTERBERG

In het kader van de Koude oorlog heeft er 40 jaar lang een Squadron van de Amerikaanse luchtmacht op Soesterberg gezeten, het 32nd Tactical Fighter Squadron oftewel the Wolfhounds. In het NMM is nu een tentoonstelling te bezichtigen daarover, een klein gedeelte is ingericht om de Amerikaanse aanwezigheid te laten zien.
Wilt u meer weten over de Wolfhounds en hun impact op Soesterberg, woensdag 27 maart is er een presentatie over 40 jaar Wolfhounds opSoesterberg.
Deze presentatie wordt mede gepresenteerd door Kevin Burns voormalig Wolfhound op Soesterberg.

Woensdag 27 maart,

de Linde,

van 10:00 tot 12:00 uur,

Gratis


Binnenkort te Koop

De geschiedenis van het 32d Tactical Fighter squadron (Wolfhounds)

Houd deze site in de gaten voor meer info.

Let op het is een Engelstalig boek.

AUTEUR : Mario Warnaar

Foreword by: Major General William F. Hodgkins (retired) Commander, 32nd Fighter Group Soesterberg Air Base, the Netherlands and Colonel Robert D. Evans (retired) Commander 32nd Air Operations Squadron, Ramstein Air Base, Germany.


Soesterberg van Boven

Elke laatste woensdag van de maand is er in De Linde te Soesterberg onder het motto “een bakkie, plaatje en praatje” een thema-ochtend met een historisch karakter. Het thema van woensdag 27 februari 2019 is “Soesterberg van Boven”. Luchtfoto’s laten de ontwikkeling zien van Soesterberg in de afgelopen honderd jaar. Van stil dorp naar een dorp met internationale bekendheid als bakermat van de Nederlandse luchtvaart.

Van vliegheide naar NAVO-vliegbasis

In 1910 begonnen de autohandelaren Lugard & Verwey met hun vliegpogingen op de heide bij Soesterberg. Een jaar later was Soesterberg een tussenstop in de allereerste Europese rondvlucht. Dit evenement trok 20.000 nieuwsgierige bezoekers. Na drie jaar ging het bedrijf failliet en werd er door het Ministerie van Oorlog een doorstart gemaakt met de Luchtvaartafdeeling (LVA). Dat werd de basis voor de groei van Soesterberg. Vanaf die tijd zijn er vanaf het vliegkamp luchtfoto’s gemaakt, zowel van het kamp zelf als het dorp en natuurlijk ook de rest van Nederland. Maar alleen de foto’s van Soesterberg worden getoond. Daar zijn ook veel foto’s bij die van Defensie lange tijd het stempel “geheim” meekregen. Met de komst van de satellieten blijven er echter niet veel geheimen meer over.

De ontwikkeling die het dorp Soesterberg en de vliegbasis hebben meegemaakt is op de luchtfoto’s goed te volgen. Eerst werden er huizen gebouwd voor de officieren. De manschappen verbleven nog intern in kazernes, maar kregen al snel ook woningen in het dorp. Aanvankelijk werd speciaal voor deze groep nieuwkomers rond 1920 de wijk Ons Belang gebouwd. Met de komst in 1954 van het Amerikaanse 32e squadron werd voor deze groep de woonwijk Apollo gebouwd en later Gemini. De wijk Ons Belang is begin jaren 80 gesloopt. Daarvoor in de plaats kwam de wijk Bloemheuvel. Daarna kon er vanwege strengere geluidsnormen niet meer gebouwd worden. De ontwikkeling van het dorp kwam stil te liggen. Nadat de vliegbasis in 2008 werd gesloten kon er een inhaalslag worden gemaakt. Dat en nog veel meer komt aan de orde in de thema-ochtend “Soesterberg van Boven”. Afbeelding Nieuwe Openbare basisschool, Verlengde Schoolweg 1930.

Datum: woensdag 27 februari 2019, van 10 tot 12 uur, toegang is gratis
Dorpshuis De Linde, Christiaan Huygenslaan 4-A, 3769 XW Soesterberg


OUDE SCHOOLFOTO’S OPENBARE SCHOOL

Onlangs kregen wij van Oudsoesterberg.nl een aantal plakboeken met schoolfoto’s van de openbare lagere school in bruikleen. Deze plakboeken waren vanaf midden jaren 70 bijgehouden door oud leraar Gert Lamers die toen in Soesterberg kwam wonen en werken.

De foto’s die wij mochten scannen geven een mooi tijdsbeeld van 25 jaar openbare lagere school. Wij danken Gert Lamers voor het beschikbaar stellen van de boeken.

Houd onze facebookpagina www.facebook.com/oudsoesterberg.nl in de gaten waar vanaf nu diverse foto’s getoond zullen worden.

afscheid klas 6 73/74

Boer, Ben Aldenkamp, Corriane Heykes, Thea Wiersema, Corrie Drost, Gert Lamers, Henny Heuf Kinabu, Gerrit Stekelenburg

schoolvoetbal 1978

afscheid groep 8


OUDE FOTO’S SOESTERBERG

Geniet u ook zo van de oude foto’s die op deze site staan, zoja kijk dan eens nog in uw kast of u ook zulke oude foto’s nog heeft. Wij van oudsoesterberg.nl kunnen deze oude foto’s bij u thuis scannen zodat ze hier getoond kunnen worden.

Hier een voorbeeld van een paar oude foto’s beschikbaar gesteld door de familie Dusschooten.

SCHOOLDWARSWEG

GENERAAL WINKELMANSTRAAT 20

POSTWEG 56


Thema-ochtend koffiegroep De Linde Soesterberg

Elke laatste woensdag van de maand is er in De Linde onder het motto “een bakkie, plaatje en praatje” een thema-ochtend met een historisch karakter. Het thema van woensdag 28 november is: “Terug naar school”. De bezoekers kunnen herinneringen ophalen aan de hand van vele beelden, van de scholen zelf, het onderwijs en de leermiddelen van vroeger, en natuurlijk veel oude  klassenfoto’s.

Historie van het onderwijs in Soesterberg

In 1805 werd de leerplicht ingevoerd. In de buurtschap Den Bergh was er in die tijd nog geen schooltje. De afstand naar Soest was voor de kleintjes op hun klompjes over slechte zandpaden over de heide geen doen. Er wel al wel les gegeven door onbevoegden in een lokaaltje van een vervallen hofstede van “Heerenhuys De Sterrenberg”. Die onbevoegden waren tuinbazen van de buitenplaatsen. Hun echtgenotes verzorgden het nuttig handwerken voor de meisjes. Het eerste “bijschooltje” dateert van 1837, kort daarvoor was meester Moesveld aangetrokken als eerste bevoegde onderwijzer. Dat zou tot 1922 de enige school blijven voor het openbare lager onderwijs.

Foto: Oude openbare school met onderwijzerswoning, hoek Rademakerstraat en toenmalige Verlengde Schoolweg, 1922.

In 1922 werden twee nieuwe scholen opgericht, een Room Katholieke en een Christelijke school. De openbare school hield maar twee leerlingen over en werd gesloten. Door een actiegroep werd de Stichting Volksonderwijs opgericht en kon even later toch een doorstart worden gemaakt. Het aantal leerlingen nam daarna weer toe en in 1929 konden ook zij een nieuwe school betrekken. Soesterberg kent nog steeds drie basisscholen, dat zijn  nu de openbare school De Startbaan, de RK Carolusschool en de Chr. basisschool De Postiljon. Er is geen voortgezet onderwijs in Soesterberg.

Datum: woensdag 28 november 2018, van 10 tot 12 uur
Dorpshuis De Linde, Christiaan Huygenslaan 4-A, 3769 XW Soesterberg
Toegang is gratis


INFORMATIE GEZOCHT.
Voor dhr. Kiljan zijn wij op zoek naar gegevens over Rijschool/manege Soesterberg welke bestond van ongeveer 1932 tot 1950. Deze Rijschool/ manege was gevestigd aan de Amersfoortsestraat 90a.
J.W. de Koff woonachtig aan de Amersfoortsestraat 90a begon begin 1932 een Rijschool op zijn terrein.

Jan Willem de Koff te paard

Hij was voormalig Kapitein der Veldartillerie.
Hij was getrouwd met Sarah Jane Lorentz, zij was zangeres/ Sopraan en heeft o.a. opgetreden in Huis ten Halve.

Huis ten Halve

Zij hadden 3 dochters, Hetty, Tineke en Sonja alle drie reeds overleden.
Jan Willem Koff is overleden op 06-09-1954 te Soesterberg en begraven te Zeist.
Mocht iemand informatie hebben over deze familie of Rijschool graag een mail naar info@oudsoesterberg.nl.
Dhr. Kiljan is voornamelijk op zoek naar fotomateriaal van de woning c.q. Rijschool aan de Amersfoortsestraat.


HOUTEN SCHOENTJES BLIJKEN VAN GROTE HISTORISCHE WAARDE.

Op maandag 29 okt. 2018 heeft het echtpaar Dusschooten uit Soesterberg een paar houten schoentjes overgedragen aan de conservator van museum Huis Doorn de heer Cornelis van der Bas in Doorn. Via de website www.oudsoesterberg.nl was het echtpaar Dusschooten in contact gekomen met het bovengenoemde museum, het echtpaar was in het bezit van een paar oude houten schoentjes die bij nadere inspectie door de conservator van het museum van grote historische waarde blijken te zijn.

De houten schoentjes die al meer dan 40 jaar in het bezit zijn van de familie Dusschooten, en daarvoor in het bezit waren van de familie Helsdingen die woonachtig was op Wallenberg, blijken gemaakt te zijn door een Belgische vluchteling die zijn land ontvlucht was ten tijde van de Eerste Wereldoorlog (1914 -1918), deze vluchteling had regelmatig contact met de familie Helsdingen die op Wallenberg woonde en heeft de schoentjes aan die familie ooit geschonken, zo wist mevr. Dusschooten te vertellen. Als kind speelde ik vaak met de schoentjes als wij bij de familie Helsdingen op bezoek waren, aldus mevr. Dusschooten.

De conservator van het museum, Cornelis van der Bas, wist te vertellen nog nooit zo’n bijzonder item uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog gezien te hebben die ook nog eens in zo’n goede staat verkeerde.

Na enige behandelingen zullen de houten schoenen in een vitrine tentoongesteld worden in het paviljoen Nederland in de Eerste Wereldoorlog van museum Huis Doorn.

Op het moment dat de schoenen in de vitrine tentoongesteld worden is het echtpaar Dusschooten samen met de beheerder van de website, www.oudsoesterberg.nl, uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in het museum.

Museum Huis Doorn is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag vanaf 13:00 tot 17:00 uur.


Thema-ochtend koffiegroep De Linde

Elke laatste woensdag van de maand is er in De Linde onder het motto “een bakkie, plaatje en praatje” een thema-ochtend. Het thema van 31 oktober is: “De weg van Soesterberg naar Soest”. Uit de beelden zal blijken dat die eeuwen lang bepaald niet over rozen ging. Het tracé is meerdere malen verlegd. Behalve de weg komt ook de bebouwing aan de vroegere en huidige route aan de orde. Zoals gebruikelijk kunnen bezoekers aan de hand van deze beelden hun herinneringen ophalen.

Over De Bult naar Soest

Den Bergh is ontstaan aan de Wegh der Weegen in 1650, een nieuwe weg van Amersfoort naar Utrecht. Rond de buitenplaatsen kwamen arbeiderswoningen voor daggelders. Voor school en kerk waren de bewoners aangewezen op Soest, alleen te bereiken over karrensporen over de toen nog kale heide. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw, toen Den Bergh omgedoopt was in Soesterberg, kwam er meer aandacht voor een betere verbinding. Uit de beelden zal blijken dat die weg lange tijd van slechte kwaliteit is geweest. De toestand van de weg, de afstand tussen Soesterberg en Soest, ongeveer 10 km., en de natuurlijke hindernis van het Soester Hoogt, ook wel De Bult genaamd, verklaren veel over de wat moeizame relatie tussen beide in het verleden. Tot 1953 ging de route nog over het vliegveld, met stoplichten wanneer er vliegtuigen moesten opstijgen of landen. Toen dat te gevaarlijk werd is de Van Weerden Poelmanweg aangelegd. (foto oude route over de Bult).

Heeft u belangstelling voor dit onderwerp kom dan op woensdag 31 oktober naar het sociaal cultureel centrum De Linde, Christiaan Huygenslaan 4-A te Soesterberg. Het duurt van 10 tot 12 uur, de toegang is gratis.

Oproep schoolfoto’s

Het thema van november is ook al bekend, dat wordt: “Terug naar school”. Heeft u nog oude schoolfoto’s van een van de scholen uit Soesterberg? Stuur ons een scan of kom op een van de woensdagochtenden even langs bij De Linde dan maken we een kopie.


Thema-ochtend koffiegroep De Linde

Elke laatste woensdag van de maand is er in de Linde onder het motto “een bakkie, plaatje en praatje” een thema-ochtend. Na de zomerpauze gaat die op woensdag  26 september a.s. weer van start. We duiken deze keer dieper in de historie, namelijk de Franse tijd van 1795 tot 1813. Anders dan destijds bij de Duitse bezetting werden de Fransen in Nederland met open armen ontvangen door de republikeinen. De leuze van vrijheid, gelijkheid en broederschap sloeg ook hier aan. We hebben veel te danken aan die korte periode: nieuwe wetgeving, invoering burgerlijke stand, kadaster etc. Maar het was een periode die ook aan Soesterberg niet ongemerkt voorbij is gegaan. In de achtertuin van wat toen nog aangeduid werd als Den Bergh, vestigden zich in 1804 op de heide een groot leger van Napoleon in een kamp met 18.000 militairen onder leiding van generaal De Marmont.

Terug naar de tijd van Napoleon

Het hier gevestigde leger was in afwachting van een veldtocht naar Engeland. Om de verveling tegen te gaan werd de Pyramide van Austerlitz gebouwd. Het leger ging uiteindelijk niet naar Engeland maar in 1805 richting oostfront. Marmont had in Napoleons leger gediend gedurende de Egyptische veldtocht (1798-1801) en had daar de piramiden van Gizeh bewonderd en hij wilde zelf ook ‘een duurzaam monument’ oprichten dat de tand des tijds zou doorstaan. Deze obelisk werd eerst Marmontberg genoemd. In 1806 besloot de nieuwe koning van Nederland, Lodewijk Napoleon, broer van de Franse keizer, om de Marmontberg om te dopen tot Pyramide van Austerlitz. Om die reden hanteren we nu nog steeds de Franse schrijfwijze: Pyramide in plaats van Piramide. Overigens is de Pyramide niet bepaald een duurzaam monument geworden, restauratie is een periodiek terugkomend probleem zoals zal blijken uit de vele beelden. Na het vertrek van het Franse leger vestigden zich deels op het Soesterberg grondgebied het Nederlandse leger op het Kamp bij Zeist, nu ook wel aangeduid als het Oude Kamp. Maar dat is wellicht een thema voor een ander keer.

De moderator is deze keer Gert Lamers. Bij velen in het dorp bekend als oud-onderwijzer van de Wethouder De Haanschool. Sinds 2013 is hij als vrijwilliger verbonden aan het bezoekerscentrum van de Pyramide van Austerlitz. Hij weet alles over die periode en kan daar op een boeiende wijze met veel anekdotes veel over te vertellen. Hij neemt ons aan de hand van beelden mee over de Oude Postweg vanuit Soesterberg naar het Camp d’Utrecht. Vertelt over de oprichting van het kamp, de bouw van de Pyramide en alles wat daar verder bij kwam kijken. Heeft u belangstelling voor dit onderwerp kom dan op woensdag 25 september naar het sociaal cultureel centrum De Linde, Christiaan Huygenslaan 4-A te Soesterberg. Het duurt van 10 tot 12 uur, de toegang is gratis.


Boek over geschiedenis Soester Natuurbad

We hebben mooie verhalen over badmeesters in roeibootjes, gescheiden strand, de oorlogsjaren, het restaurant, midgetgolf, de duiktoren, de jeugd van de Molensoos, de sfeer van de jaren zeventig en de zomerhits van die tijd. Het boek over het Soester Natuurbad wordt een tijdsdocument dat je terugbrengt naar de mooie zomers uit je jeugd. Bestel nu alvast het boek en betaal dan slechts € 21,95. Het boek ligt vanaf eind oktober in de winkel voor € 24,95. Bestellen via e-mail: geheimvansoest@gmail.com


IN DE SCHOOT GEWORPEN KRIJGEN.

Loop ik vanmiddag bij mij achter in de brandgang om de kliko op te halen die aan de weg staat loop ik een buurman tegen het lijf. Zegt hij ” buurman u bent toch degene die zich bezig houdt met de historie van Soesterberg”, uh ja dat klopt zeg ik, nou dan heb ik misschien iets voor u, het dagboek van Ludovicus Rademaker ( 1e Pastoor van Soesterberg) wilt u dat misschien hebben? Nou graag natuurlijk, dus bij deze, zeer bedankt voor de mooie gift beste buurman.

Ludovicus Rademaker pastoor soesterberg

Dagboek Pastoor Rademaker

Ludovicus Rademaker pastoor soesterberg

dagboek Pastoor Rademaker

Ludovicus Rademaker pastoor soesterberg

Dagboek Pastoor Rademaker


Deze week kregen wij een mail van mevr. Elisabeth Berlemon met veel info en foto’s over de periode dat zij met haar familie in Soesterberg woonde.

Jarenlang woonde de familie in een houten zomerwoning aan de Verlengde Schoolweg (prof. Lorentzlaan) waarna zij verhuisde naar de woning achter de Merelhof aan de Oude Tempellaan. Vader Piet Berlemon was jarenlang hoofd van de BABOV (Defensie).

Wij danken mevr. Elisabeth Berlemon voor de info en foto’s.

houten zomnerwoning aan de Verlengde Schoolweg

Piet Berlemon met zoon Jan


Prinses Marijke kleuterschool.

Afgelopen week ontvingen wij deze foto van dhr. Jos de Landmeter.

Het betreft de Prinses Marijke kleuterschool, een Christelijke school gevestigd aan de Generaal Spoorstraat.

Jos de Landmeter links aan tafel lichte trui

Heeft u meer info of foto’s van deze school dan horen wij dat graag.


Verkoop DVD Oud Soesterberg deel 1 & 2 groot succes.

Sinterklaas heeft het land weer verlaten, maar de Kerstman is alweer in aantocht.
Na Sinterklaas komt er opnieuw een gezellige tijd aan, mensen zetten hun Kerstboom op, verlichten het huis en kopen cadeautjes voor onder de boom.

Bent u ook nog op zoek naar een cadeautje voor onder de boom denk dan eens aan onze DVD van Oud Soesterberg.
DVD deel 1 Een nostalgisch dorp
DVD deel 2 Geschiedenis van een vliegdorp
Samen meer dan 500 afbeeldingen van oud Soesterberg zoals, Kinabu aan de Amersfoortsestraat, Boereboom op de hoek kampweg – Banningstraat, Christelijke school aan de Postweg, ingang Kamp van Zeist, Vliegbasis Soesterberg enz.

Beide DVD’s zijn te verkrijgen bij de Cornershop aan de Rademakerstraat of te bestellen via info@oudsoesterberg.nl.


Nieuwe aanwinst

Onlangs deze mooie foto van een Phantom F4 ontvangen. Deze Phantom was in gebruik van de Amerikaanse militairen gelegerd op vliegbasis Soesterberg van 1954 tot 1994.

De onderste foto is geschonken door W. Doezelaar aan onze website, oudsoesterberg.nl waarvoor dank. Daarop afgebeeld de F15 en o.a. een patch van de Wolfhounds.

Phantom F4 vliegtuig van de Wolfhounds op vliegbasis Soesterberg

Phantom F4


DVD Oud Soesterberg deel 2

Eindelijk is het dan zover, de DVD Oud Soesterberg, geschiedenis van een vliegdorp deel 2 is klaar voor de verkoop. Vanaf aanstaande zaterdag 11 november is de DVD te verkrijgen via info@oudsoesterberg en de Cornershop aan de Rademakerstraat te Soesterberg.

Geniet van meer dan 300 afbeeldingen van oud Soesterberg.

De DVD is mede mogelijk gemaakt door Stichting Balans, Cornershop Soesterberg en muziekvereniging Odeon.

Prijs van de DVD bedraagt € 8,00

mail: info@oudsoesterberg.nl

dvd oud Soesterberg


Na enige tegenslag en dus langer wachten dan de bedoeling was is DVD deel I dan eindelijk klaar.
DVD deel 2 zal binnenkort worden uitgebracht.
Mocht je interesse hebben om deel 1 nu te kopen stuur dan een email naar

info@oudsoesterberg.nl
PRIJS : € 8,00
De oplage is beperkt dus wees er snel bij.

Dit is de DVD die ik helemaal zelf in 2010 in eigen beheer heb gemaakt en uitgegeven. DVD 2 zal gedeeltelijk door een bedrijf worden geproduceerd waardoor het een professioneler uitstraling zal hebben.

DVD deel 1 is mede tot stand gekomen met behulp van Grafischburo Ed.


Langs deze weg wil ik mevr. Ineke Reinsma bedanken voor het beschikbaar stellen van tientallen oude foto’s en kaarten van Soesterberg.


In 2010 heb ik in eigen beheer een DVD uitgebracht met oude beelden van Soesterberg.

Daar heb ik toen veel mensen een plezier mee gedaan, nu ben ik opnieuw bezig om een

tweede DVD uit te brengen met daarop nog meer oude beelden van Soesterberg.

Zodra de DVD klaar is kan men hem via deze site of onze facebookpagina bestellen.


OPROEP: Postdwarsweg Salonwagens.

De Postdwarsweg, een zijstraat tussen Postweg en Montgomeryweg, bestaat nog steeds gedeeltelijk. In de jaren ’50 stonden daar naast de woning van Majoor ook een aantal Salonwagens voor families waarvan de man tijdelijk werkzaam was in Soesterberg.
In het adresboek van 1959 staan de volgende families vermeld ivm de Salonwagens,
S. Delfsma, H. Klinkhamer, G.J. Leferink en mevr. T. Overes – van den Berg.

Bron : www.oudsoesterberg.nl

BRON : van zoys tot soest/ Rene van Hal

Op de bovenste foto de Postweg met Postdwarsweg, in het midden de Christelijke school met daarnaast de Postdwarsweg.

Op de onderste foto de salonwagens aan de Postdwarsweg.

Kent u mensen die daar in de jaren ’50 hebben gewoond of bent u in het bezit van oude foto’s van de Postdwarsweg dan horen wij dat graag.
U kunt uw info mailen naar: info@oudsoesterberg.nl


 Kolonel J.J. (Jan) Cramer, Commandant Kamp van Zeist.

Via een dochter (Roos van Buuren – Cramer) van Kolonel Cramer zijn wij in het bezit gekomen van een mooi fotoalbum over de periode 1956 – 1966 van het Kamp van Zeist.

Hieronder een korte omschrijving van Kolonel Cramer.

Kolonel J.J. Cramer, commandant Kamp van Zeist.

Lt. Kolonel J.J. Cramer

DMTM ( Depot Motor Transport Materieel ) Kamp van Zeist.

Lt. Kolonel  J.J.  (Jan) Cramer ( geb. 30-08-1916 te Amsterdam  – overl. 16-02-2007 ) was gehuwd en had 3 kinderen. De familie Cramer was woonachtig van 1950 tot 1967 aan de Oude Tempellaan 10.

Jan Cramer was commandant Kamp van Zeist van 1956 tot 1966. Commandant Cramer was een streng maar rechtvaardig mens die ook zeker oog had voor de huiselijke omstandigheden van zijn manschappen. Bij mooi weer ging Jan Cramer met de fiets naar het werk en als het weer slechter was liet hij zich rijden in een Volkswagen Kever door sergeant Parlevliet. Commandant Cramer was een van de weinige militairen die het heeft geschopt tot Kolonel zonder de KMA te hebben bezocht, iets waar hij trots op was maar nooit over sprak.

Jan Cramer was een verwoed pistool schutter die ook aan wedstrijden mee deed. Zijn naam is nu nog steeds verbonden aan de wedstrijd Cramer Revolver.

Wij danken de familie Cramer voor het beschikbaar stellen van dit foto album.


Grote Voetbalreünie Soesterberg

Op zondag 7 juni 2015 organiseert de voetbalvereniging ’t Vliegdorp voor de tweede keer een grote voetbalreünie voor (oud) leden van ’t Vliegdorp en haar voorganger VV Soesterberg. Een middag waarbij gezelligheid voorop staat. Een uitstekende gelegenheid voor hernieuwde kennismaking en het ophalen van herinneringen. Daarnaast worden er tal van activiteiten georganiseerd, afhankelijk van de belangstelling.

Activiteiten, voor elk wat wils

We willen er weer een gezellige en actieve dag van maken. Om te beginnen is er een show van modelvliegtuigjes. Daarna is er voor de oude maar nog niet vergane glorie de mogelijkheid om nog een keer hun voetbalkunsten te vertonen. We denken aan een klein 7×7 toernooi voor de heren in de leeftijdsklassen 35+, 45+, en de oude knarren van 55+ en voor de dames 35+. Voor de groep 65+ introduceren we wandelvoetbal. Zelf voetbaluitrusting meenemen, de vereniging zorgt voor hesjes. Is zelfs wandelvoetbal geen optie meer? Geen nood, dan is een partijtje koersbal een prima alternatief, dat kan tot op zeer hoge leeftijd (koersbal is van oorsprong een Australische sport (Bowls) dat enigszins lijkt op “jeu de boules” maar dan met grote ballen die lijken op edammer kaasjes). Aan het eind van de middag organiseren we in de kantine nog De Soesterbergse Voetbalquiz. Daarna nog een drankje en voor wie wil een afsluitende barbecue (kosten € 15 per persoon). De entree is gratis, de consumpties zijn voor eigen rekening.

Voor wie bestemd?

De reünie is bestemd voor alle (oud)leden van de voetbalverenigingen ’t Vliegdorp en de vroegere VV Soesterberg. Vrijwilligers, scheidsrechters en vaste supporters uit die tijd zijn ook van harte welkom. We kunnen niet iedereen persoonlijk benaderen. Daarom: hoort en zegt het voort. We willen ook een kleine foto expositie inrichten. Een begin hebben we al. Maar we zijn op zoek naar nog meer oude voetbalfoto’s. Het liefst ontvangen we ze tijdig per mail, of stuur ze anders post, dan krijg je ze op de dag van de reünie weer terug.

Programma

Datum:                                                        zondag 7 juni 2015
Ontvangst en vliegshow:                         13.00-14.00
Veteranen toernooi en koersbal:           14.00-16.00
Soesterbergse Voetbalquiz:                    16.30-17.00
Barbecue (facultatief):                             17.30-19.30

Adres:               ’t Vliegdorp, Kerklaan 10, 3712 BG Huis ter Heide

Contact:             reunie@vliegdorp.nl
Jos Kenter, telefoon 0343-517911 (alleen voor de redactie)
Aanmeldingsformulier:                   www.vliegdorp.nl/reunie

 

1-v.v. Soesterberg jeugdelftal 3


REUNIE (oud) bewoners POSTWEG

Op 7 september is er een geslaagde reunie geweest van (oud)bewoners van de Postweg.

De reunie was georganiseerd door Hanneke Schuurs en Willy van Ham, wij van oudsoesterberg.nl waren uitgenodigd om bij deze reunie een lezing te geven over de geschiedenis van de Postweg.

Langs deze weg wil ik de initiatiefnemers bedanken voor een geslaagde dag.

IMG_6094


Persbericht

Tentoonstelling woonwagencentrum Beukbergen “Mensen van de reis”

Het Open Monumentenweekend van 2014 heeft als thema “op reis”. De werkgroep Soesterberg van de Historische Vereniging Soest/ Soesterberg heeft daarom als thema voor een tentoonstelling de geschiedenis van woonwagencentrum Beukbergen gekozen. Een reden temeer omdat recent de woonwagencultuur is toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed in Nederland. De tentoonstelling opent feestelijk op zondag 14 september om 14.00 uur in gebouw De Linde, naast de RK Carolusschool in Soesterberg, de entree is gratis.

Historie van woonwagencentrum Beukbergen

Beukbergen ontstond rond 1922 als een groepje woonwagens in het buitengebied van Zeist op de grens van Soesterberg op één van de tot dan onbebouwde vakken langs de ‘Wegh der Weegen’, tussen de buitenplaatsen Beukbergen en Sterrenberg. Er stonden toen alleen een vijftiental noodwoningen. Het werd een pleisterplaats voor scharenslijpers, stoelenmatters, venters, kermisexploitanten, muzikanten en seizoenarbeiders. Mensen met beroepen die een reizend bestaan noodzakelijk maakten, en voor wie reizen een manier van leven en overleven was.

Tot in het begin van de 20e eeuw trok men rond in huifkarren, later in houten woonwagens getrokken door een paard. Vanaf de jaren zestig veranderde het woonwagenleven. Steeds vaker stond men al dan niet vrijwillig op een vaste standplaats, al bleven velen reizen met auto en caravan om de kost te verdienen. Beukbergen groeide ondertussen tegen de klippen op. Zelfs toen de overheid in de jaren zeventig opsplitsing voorschreef van de grote kampen. De Beukbergers bleven zich verzetten tegen opsplitsing. Zij wilden hun familie, groepsverbanden en eigen cultuur niet opgeven. Ze zijn tot op de dag van vandaag bij elkaar gebleven.

Aanpassing aan de tijd

Na jaren van gedogen, wordt de omvang nu gelegaliseerd en het woonwagencentrum gemoderniseerd. Het aantal standplaatsen en woningen stijgt van 170 naar ruim 200 en is daarmee het grootste van Europa. In 2013 is door de Gemeente Zeist in overleg met de bewoners een start gemaakt met de herinrichting van het woonwagencentrum. In de tentoonstelling is te zien wat een enorme operatie er op dit moment plaatsvindt. Wagens worden opgetild en verplaatst. Het voormalige voetbalveld moet wijken voor de bouw van “vaste huizen” voor senioren! Het kamp “verburgerlijkt” als een wijk van Zeist, maar de cultuur niet.

Beukbergen

Woonwagen Jan van Engelen


Lezing Postweg

Als oud bewoner van de Postweg en als beheerder van de website, www.oudsoesterberg.nl ben ik gevraagd om een lezing te geven over de geschiedenis van de Postweg. Uiteraard ga ik graag op deze uitnodiging in.

Postweg boerderij Ouders Vrucht 1928

Zodra de lezing geweest is zal ik hier en op onze facebookpagina (www.facebook.com/oudsoesterberg.nl) daarvan verslag doen.

*** UPDATE ***

Mooi artikel in de Soester Courant over de komende reunie.

Reunie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *