Laatste nieuws

Boek over geschiedenis Soester Natuurbad

We hebben mooie verhalen over badmeesters in roeibootjes, gescheiden strand, de oorlogsjaren, het restaurant, midgetgolf, de duiktoren, de jeugd van de Molensoos, de sfeer van de jaren zeventig en de zomerhits van die tijd. Het boek over het Soester Natuurbad wordt een tijdsdocument dat je terugbrengt naar de mooie zomers uit je jeugd. Bestel nu alvast het boek en betaal dan slechts € 21,95. Het boek ligt vanaf eind oktober in de winkel voor € 24,95. Bestellen via e-mail: geheimvansoest@gmail.com


IN DE SCHOOT GEWORPEN KRIJGEN.

Loop ik vanmiddag bij mij achter in de brandgang om de kliko op te halen die aan de weg staat loop ik een buurman tegen het lijf. Zegt hij ” buurman u bent toch degene die zich bezig houdt met de historie van Soesterberg”, uh ja dat klopt zeg ik, nou dan heb ik misschien iets voor u, het dagboek van Ludovicus Rademaker ( 1e Pastoor van Soesterberg) wilt u dat misschien hebben? Nou graag natuurlijk, dus bij deze, zeer bedankt voor de mooie gift beste buurman.

Ludovicus Rademaker pastoor soesterberg

Dagboek Pastoor Rademaker

Ludovicus Rademaker pastoor soesterberg

dagboek Pastoor Rademaker

Ludovicus Rademaker pastoor soesterberg

Dagboek Pastoor Rademaker

 


Deze week kregen wij een mail van mevr. Elisabeth Berlemon met veel info en foto’s over de periode dat zij met haar familie in Soesterberg woonde.

Jarenlang woonde de familie in een houten zomerwoning aan de Verlengde Schoolweg (prof. Lorentzlaan) waarna zij verhuisde naar de woning achter de Merelhof aan de Oude Tempellaan. Vader Piet Berlemon was jarenlang hoofd van de BABOV (Defensie).

Wij danken mevr. Elisabeth Berlemon voor de info en foto’s.

houten zomnerwoning aan de Verlengde Schoolweg

Piet Berlemon met zoon Jan


Prinses Marijke kleuterschool.

Afgelopen week ontvingen wij deze foto van dhr. Jos de Landmeter.

Het betreft de Prinses Marijke kleuterschool, een Christelijke school gevestigd aan de Generaal Spoorstraat.

Jos de Landmeter links aan tafel lichte trui

Heeft u meer info of foto’s van deze school dan horen wij dat graag.


Verkoop DVD Oud Soesterberg deel 1 & 2 groot succes.

Sinterklaas heeft het land weer verlaten, maar de Kerstman is alweer in aantocht.
Na Sinterklaas komt er opnieuw een gezellige tijd aan, mensen zetten hun Kerstboom op, verlichten het huis en kopen cadeautjes voor onder de boom.

Bent u ook nog op zoek naar een cadeautje voor onder de boom denk dan eens aan onze DVD van Oud Soesterberg.
DVD deel 1 Een nostalgisch dorp
DVD deel 2 Geschiedenis van een vliegdorp
Samen meer dan 500 afbeeldingen van oud Soesterberg zoals, Kinabu aan de Amersfoortsestraat, Boereboom op de hoek kampweg – Banningstraat, Christelijke school aan de Postweg, ingang Kamp van Zeist, Vliegbasis Soesterberg enz.

Beide DVD’s zijn te verkrijgen bij de Cornershop aan de Rademakerstraat of te bestellen via info@oudsoesterberg.nl.

 


Nieuwe aanwinst

Onlangs deze mooie foto van een Phantom F4 ontvangen. Deze Phantom was in gebruik van de Amerikaanse militairen gelegerd op vliegbasis Soesterberg van 1954 tot 1994.

De onderste foto is geschonken door W. Doezelaar aan onze website, oudsoesterberg.nl waarvoor dank. Daarop afgebeeld de F15 en o.a. een patch van de Wolfhounds.

Phantom F4 vliegtuig van de Wolfhounds op vliegbasis Soesterberg

Phantom F4

 


DVD Oud Soesterberg deel 2

Eindelijk is het dan zover, de DVD Oud Soesterberg, geschiedenis van een vliegdorp deel 2 is klaar voor de verkoop. Vanaf aanstaande zaterdag 11 november is de DVD te verkrijgen via info@oudsoesterberg en de Cornershop aan de Rademakerstraat te Soesterberg.

Geniet van meer dan 300 afbeeldingen van oud Soesterberg.

De DVD is mede mogelijk gemaakt door Stichting Balans, Cornershop Soesterberg en muziekvereniging Odeon.

Prijs van de DVD bedraagt € 8,00

mail: info@oudsoesterberg.nl

dvd oud Soesterberg

 


Na enige tegenslag en dus langer wachten dan de bedoeling was is DVD deel I dan eindelijk klaar.
DVD deel 2 zal binnenkort worden uitgebracht.
Mocht je interesse hebben om deel 1 nu te kopen stuur dan een email naar

info@oudsoesterberg.nl
PRIJS : € 8,00
De oplage is beperkt dus wees er snel bij.

Dit is de DVD die ik helemaal zelf in 2010 in eigen beheer heb gemaakt en uitgegeven. DVD 2 zal gedeeltelijk door een bedrijf worden geproduceerd waardoor het een professioneler uitstraling zal hebben.

DVD deel 1 is mede tot stand gekomen met behulp van Grafischburo Ed.


Langs deze weg wil ik mevr. Ineke Reinsma bedanken voor het beschikbaar stellen van tientallen oude foto’s en kaarten van Soesterberg.


In 2010 heb ik in eigen beheer een DVD uitgebracht met oude beelden van Soesterberg.

Daar heb ik toen veel mensen een plezier mee gedaan, nu ben ik opnieuw bezig om een

tweede DVD uit te brengen met daarop nog meer oude beelden van Soesterberg.

Zodra de DVD klaar is kan men hem via deze site of onze facebookpagina bestellen.


OPROEP: Postdwarsweg Salonwagens.

De Postdwarsweg, een zijstraat tussen Postweg en Montgomeryweg, bestaat nog steeds gedeeltelijk. In de jaren ’50 stonden daar naast de woning van Majoor ook een aantal Salonwagens voor families waarvan de man tijdelijk werkzaam was in Soesterberg.
In het adresboek van 1959 staan de volgende families vermeld ivm de Salonwagens,
S. Delfsma, H. Klinkhamer, G.J. Leferink en mevr. T. Overes – van den Berg.

Bron : www.oudsoesterberg.nl

BRON : van zoys tot soest/ Rene van Hal

Op de bovenste foto de Postweg met Postdwarsweg, in het midden de Christelijke school met daarnaast de Postdwarsweg.

Op de onderste foto de salonwagens aan de Postdwarsweg.

Kent u mensen die daar in de jaren ’50 hebben gewoond of bent u in het bezit van oude foto’s van de Postdwarsweg dan horen wij dat graag.
U kunt uw info mailen naar: info@oudsoesterberg.nl


 Kolonel J.J. (Jan) Cramer, Commandant Kamp van Zeist.

Via een dochter (Roos van Buuren – Cramer) van Kolonel Cramer zijn wij in het bezit gekomen van een mooi fotoalbum over de periode 1956 – 1966 van het Kamp van Zeist.

Hieronder een korte omschrijving van Kolonel Cramer.

 

Kolonel J.J. Cramer, commandant Kamp van Zeist.

Lt. Kolonel J.J. Cramer

DMTM ( Depot Motor Transport Materieel ) Kamp van Zeist.

Lt. Kolonel  J.J.  (Jan) Cramer ( geb. 30-08-1916 te Amsterdam  – overl. 16-02-2007 ) was gehuwd en had 3 kinderen. De familie Cramer was woonachtig van 1950 tot 1967 aan de Oude Tempellaan 10.

Jan Cramer was commandant Kamp van Zeist van 1956 tot 1966. Commandant Cramer was een streng maar rechtvaardig mens die ook zeker oog had voor de huiselijke omstandigheden van zijn manschappen. Bij mooi weer ging Jan Cramer met de fiets naar het werk en als het weer slechter was liet hij zich rijden in een Volkswagen Kever door sergeant Parlevliet. Commandant Cramer was een van de weinige militairen die het heeft geschopt tot Kolonel zonder de KMA te hebben bezocht, iets waar hij trots op was maar nooit over sprak.

Jan Cramer was een verwoed pistool schutter die ook aan wedstrijden mee deed. Zijn naam is nu nog steeds verbonden aan de wedstrijd Cramer Revolver.

Wij danken de familie Cramer voor het beschikbaar stellen van dit foto album.


Grote Voetbalreünie Soesterberg

Op zondag 7 juni 2015 organiseert de voetbalvereniging ’t Vliegdorp voor de tweede keer een grote voetbalreünie voor (oud) leden van ’t Vliegdorp en haar voorganger VV Soesterberg. Een middag waarbij gezelligheid voorop staat. Een uitstekende gelegenheid voor hernieuwde kennismaking en het ophalen van herinneringen. Daarnaast worden er tal van activiteiten georganiseerd, afhankelijk van de belangstelling.

Activiteiten, voor elk wat wils

We willen er weer een gezellige en actieve dag van maken. Om te beginnen is er een show van modelvliegtuigjes. Daarna is er voor de oude maar nog niet vergane glorie de mogelijkheid om nog een keer hun voetbalkunsten te vertonen. We denken aan een klein 7×7 toernooi voor de heren in de leeftijdsklassen 35+, 45+, en de oude knarren van 55+ en voor de dames 35+. Voor de groep 65+ introduceren we wandelvoetbal. Zelf voetbaluitrusting meenemen, de vereniging zorgt voor hesjes. Is zelfs wandelvoetbal geen optie meer? Geen nood, dan is een partijtje koersbal een prima alternatief, dat kan tot op zeer hoge leeftijd (koersbal is van oorsprong een Australische sport (Bowls) dat enigszins lijkt op “jeu de boules” maar dan met grote ballen die lijken op edammer kaasjes). Aan het eind van de middag organiseren we in de kantine nog De Soesterbergse Voetbalquiz. Daarna nog een drankje en voor wie wil een afsluitende barbecue (kosten € 15 per persoon). De entree is gratis, de consumpties zijn voor eigen rekening.

Voor wie bestemd?

De reünie is bestemd voor alle (oud)leden van de voetbalverenigingen ’t Vliegdorp en de vroegere VV Soesterberg. Vrijwilligers, scheidsrechters en vaste supporters uit die tijd zijn ook van harte welkom. We kunnen niet iedereen persoonlijk benaderen. Daarom: hoort en zegt het voort. We willen ook een kleine foto expositie inrichten. Een begin hebben we al. Maar we zijn op zoek naar nog meer oude voetbalfoto’s. Het liefst ontvangen we ze tijdig per mail, of stuur ze anders post, dan krijg je ze op de dag van de reünie weer terug.

Programma

Datum:                                                        zondag 7 juni 2015
Ontvangst en vliegshow:                         13.00-14.00
Veteranen toernooi en koersbal:           14.00-16.00
Soesterbergse Voetbalquiz:                    16.30-17.00
Barbecue (facultatief):                             17.30-19.30

Adres:               ’t Vliegdorp, Kerklaan 10, 3712 BG Huis ter Heide

Contact:             reunie@vliegdorp.nl
Jos Kenter, telefoon 0343-517911 (alleen voor de redactie)
Aanmeldingsformulier:                   www.vliegdorp.nl/reunie

1-v.v. Soesterberg jeugdelftal 3


REUNIE (oud) bewoners POSTWEG

Op 7 september is er een geslaagde reunie geweest van (oud)bewoners van de Postweg.

De reunie was georganiseerd door Hanneke Schuurs en Willy van Ham, wij van oudsoesterberg.nl waren uitgenodigd om bij deze reunie een lezing te geven over de geschiedenis van de Postweg.

Langs deze weg wil ik de initiatiefnemers bedanken voor een geslaagde dag.

IMG_6094


 

Persbericht

Tentoonstelling woonwagencentrum Beukbergen “Mensen van de reis”

Het Open Monumentenweekend van 2014 heeft als thema “op reis”. De werkgroep Soesterberg van de Historische Vereniging Soest/ Soesterberg heeft daarom als thema voor een tentoonstelling de geschiedenis van woonwagencentrum Beukbergen gekozen. Een reden temeer omdat recent de woonwagencultuur is toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed in Nederland. De tentoonstelling opent feestelijk op zondag 14 september om 14.00 uur in gebouw De Linde, naast de RK Carolusschool in Soesterberg, de entree is gratis.

Historie van woonwagencentrum Beukbergen

Beukbergen ontstond rond 1922 als een groepje woonwagens in het buitengebied van Zeist op de grens van Soesterberg op één van de tot dan onbebouwde vakken langs de ‘Wegh der Weegen’, tussen de buitenplaatsen Beukbergen en Sterrenberg. Er stonden toen alleen een vijftiental noodwoningen. Het werd een pleisterplaats voor scharenslijpers, stoelenmatters, venters, kermisexploitanten, muzikanten en seizoenarbeiders. Mensen met beroepen die een reizend bestaan noodzakelijk maakten, en voor wie reizen een manier van leven en overleven was.

Tot in het begin van de 20e eeuw trok men rond in huifkarren, later in houten woonwagens getrokken door een paard. Vanaf de jaren zestig veranderde het woonwagenleven. Steeds vaker stond men al dan niet vrijwillig op een vaste standplaats, al bleven velen reizen met auto en caravan om de kost te verdienen. Beukbergen groeide ondertussen tegen de klippen op. Zelfs toen de overheid in de jaren zeventig opsplitsing voorschreef van de grote kampen. De Beukbergers bleven zich verzetten tegen opsplitsing. Zij wilden hun familie, groepsverbanden en eigen cultuur niet opgeven. Ze zijn tot op de dag van vandaag bij elkaar gebleven.

Aanpassing aan de tijd

Na jaren van gedogen, wordt de omvang nu gelegaliseerd en het woonwagencentrum gemoderniseerd. Het aantal standplaatsen en woningen stijgt van 170 naar ruim 200 en is daarmee het grootste van Europa. In 2013 is door de Gemeente Zeist in overleg met de bewoners een start gemaakt met de herinrichting van het woonwagencentrum. In de tentoonstelling is te zien wat een enorme operatie er op dit moment plaatsvindt. Wagens worden opgetild en verplaatst. Het voormalige voetbalveld moet wijken voor de bouw van “vaste huizen” voor senioren! Het kamp “verburgerlijkt” als een wijk van Zeist, maar de cultuur niet.

Beukbergen

Woonwagen Jan van Engelen


Lezing Postweg

Als oud bewoner van de Postweg en als beheerder van de website, www.oudsoesterberg.nl ben ik gevraagd om een lezing te geven over de geschiedenis van de Postweg. Uiteraard ga ik graag op deze uitnodiging in.

Postweg boerderij Ouders Vrucht 1928

Zodra de lezing geweest is zal ik hier en op onze facebookpagina (www.facebook.com/oudsoesterberg.nl) daarvan verslag doen.

*** UPDATE ***

Mooi artikel in de Soester Courant over de komende reunie.

Reunie