Mevr. Lien Vergeer – Tammer

Mevr Lien Vergeer is geboren op 06-10-1928 aan de Banningstraat 102 ( nu Veldmaarschalk Montgomeryweg ).

Mevr. Vergeer komt uit een gezin met 6 kinderen.

Haar vader was Theodorus Tammer geboren 10-04-1900 te Soesterberg –  overleden te Amersfoort 22-04-1962.

Dorus Tammer kwam uit een gezin met 12 kinderen.

Lien Vergeer

Lien Vergeer

Theodorus (vader) had een melkhandel en haalde ’s morgens vroeg zijn melk in Soest bij de boer en melkfabriek, toendertijd kon men nog over het vliegveld.

Haar moeder was Catharina Hersbach, geboren 11-01-1898 te Den Haag – overleden te Amersfoort 02-07-1952.

Catharina Hersbach was werkzaam bij Huis ten Halve alwaar zij Dorus Tammer leerde kennen.

Mevr. Vergeer heeft gewoond aan de Montgomeryweg ( Banningstraat ) tot aan haar trouwen daarna in een omgebouwde schuur achter het ouderlijk huis, daarna aan de Koppenlaan, Ons Belang, daarna inde Winkelmanstraat in een woning van vader Dorus. In 2004 is dit huis verkocht en is mevr Vergeer naar de Spoorstraat verhuisd. Tegenwoordig woont mevr. Vergeer  in de Heybergh.

Vergeer  in de Heybergh.

In 1933 gaat mevr.  Vergeer naar de R.K. kleuterschool aan de verlengde Postweg  (Winkelmanstraat)  later krijgt deze kleuterschool de naam St. Gabriël. Enkele namen van kinderen die bij mevr.  Vergeer in de klas zaten zijn, Ali de Wildt, Riet Tammer, Doortje Hooft, Jan Lensink, Joop Merts en Wim Top, zuster Geertruida was toen een van de nonnen op die school.

Daarna naar de R.K. Carolusschool aan de Winkelmanstraat. Op de kleuterschool zijn dan nog de nonnen die les geven. Later gaan de kinderen van Lien Vergeer naar dezelfde Carolusschool.

Mevr. Vergeer heeft in haar jeugd nog 5 jaar op Gym gezeten bij Laetitia in de sportzaal bij de Carolusschool.

Mevr. Vergeer kan zich nog goed pension Nellystein herinneren waar o.a. woonde een schoenmaker, het “kattenwijf”een vrouw met katten en 2 boeren met hun zussen.

Mevr.  Vergeer kan zich ook nog herinneren dat er op een veldje tegenover hun woning aan de Montgomeryweg  een neergestort vliegtuig heeft gelegen in de 2de Wereldoorlog. Tijdens bombardementen vluchtte de familie de kelder onder hun huis in. Mevr. Vergeer heeft veel Duitsers door de straten zien marcheren. Op 18 April 1941 stond de Leusderheide in de brand. Er was daar toen een munitieopslagplaats welke in de brand was gestoken. De ontploffingen waren zo hevig dat de brokstukken bij de familie Tammer in de tuin lagen. Na de oorlog in 1945 waren er Canadezen gestationeerd in Soesterberg waar menig jonge dame uit die tijd voor op de loop moest. Na zoveel jaren van huis hadden de Canadezen  er geen moeite mee om de jonge dames uit Soesterberg lastig te vallen.

Tijdens de oorlog ging haar broer regelmatig  warme melk verkopen tijdens de bouw van het Wehrmachtsheim ( Officierscasino )met zijn transportfiets. Dan werden de flessen warme melk in kranten verpakt.

(onlangs bereikte ons het droevige bericht dat mevr. Lien Vergeer – Tammer op 04-06-2014 is overleden)

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *