ONS BELANG – opkomst en ondergang van een woonwijk

Het is begin 1900 en nabij Soesterberg worden de eerste stappen gezet op het gebied van luchtvaart. Dat blijkt zo een succes dat vliegkamp Soesterberg alras moet uitbreiden, er komen extra gebouwen en vliegtuigen. Een consequentie daarvan is dat er ook meer personeel komt te werken. Deze mensen moeten ergens onderdak zien te krijgen en daarom wordt begin 1920 besloten een woonwijk te bouwen voor de onderofficieren voor vliegkamp Soesterberg. Er is dan al een onderofficieren vereniging genaamd Ons Belang en dat zal dan ook de naam van de wijk worden. Er wordt besloten dat er 78 woningen gebouwd gaan worden en in 1922 is de wijk klaar en worden de eerste huizen bewoond.

De straten van de wijk Ons Belang dragen de namen van bestuursleden van de onderofficiers vereniging Ons Belang te weten Sytze Sinnema ( president 1902 – 1906), Andriesse en Dijkhuizen.

Amersfoortsestraat – Ons Belang

In de loop der jaren komen er steeds meer burgers wonen in Ons Belang, de wijk heeft zelfs 2 winkels o.a. A van Vark de kruidenier en T. Ouwerkerk de bakker.

15 Jaar na de bouw van de woningen vindt er al groot onderhoud plaats om de woningen beter bewoonbaar te maken. De woningen hebben dan nog steeds geen douche en zijn niet op het riool aangesloten, ook zullen de woningen beter geïsoleerd moeten worden tegen het lawaai van het vliegkamp wat op steenworp afstand ligt. 

Begin jaren 70 wordt duidelijk dat de woningen grondig gerenoveerd moeten worden, er is dan nog steeds geen douche en centrale verwarming ook is men dan nog steeds niet aangesloten op het riool. Plannen worden gemaakt en subsidie voor renovatie wordt aangevraagd bij het rijk. Dit gaat zo enige jaren door, daar en nogal vors geïnvesteerd moet gaan worden komt toenmalig staatssecretaris Schaefer zelf polshoogte nemen en is dan nog bereid tot het trekken van de buidel om flink te investeren in Ons Belang, maar dan slaat het noodlot toe, 2 opstijgende straaljagers scheren over Ons Belang, staatssecretaris Schaefer schrikt zich een hoedje van het lawaai en neemt ter plekke het besluit, hier wordt niet gerenoveerd of nieuwbouw gepleegd!

In de jaren die volgen proberen de bewoners van Ons Belang de sloop nog tegen te houden maar tevergeefs. Er is dan ook een bewoners commissie opgericht waarin o.a. zitten de heren Rabelink, Hendriksen en mevr Polman, alle goede bedoelingen ten spijt de wijk zal moeten verdwijnen.

Maar dan komt de vraag, waar in Soesterberg kan er een nieuwe wijk gebouwd worden voor de bewoners van Ons Belang? Lang lijkt er sprake van te zijn dat de nieuwe wijk zich zal vestigen aan de Kampweg waar dan nog de voetbalvelden van v.v. Soesterberg zich bevinden. Uiteindelijk wordt besloten dat de nieuwe wijk net achter het officierscasino aan de Kampweg komt te liggen.

De gemeente wil daar een nieuwe wijk bouwen met iets meer dan 100 woningen, 78 voor de bewoners van Ons Belang en iets meer dan 30 duurdere koopwoningen om het hele project te financieren, dit zou dan wel inhouden dat de tuinen een stuk kleiner zullen worden dan eerst voorgespiegeld, om die reden gaan de inwoners in protest en halen hun gelijk, er zullen 78 woningen gebouwd worden en aan de rand van de wijk zullen enkele duurdere koopwoningen gebouwd worden om het hele project financieel rond te krijgen.

Op het moment dat de eerste bewoners Ons Belang verlaten nemen krakers hun intrek in de leegstaande woningen. Dit leidt zelfs nog tot spanningen tussen krakers enerzijds en bewoners van Ons Belang anderzijds, de spanning lopen op een gegeven moment zo hoog op dat de krakers de politie moeten bellen omdat ze zich bedreigd voelen.

Een van de laatste bewoners van Ons Belang die de deur voor de laatste maal achter zich dicht trekt is Anton van Vliet, timmerman van beroep en degene waar men terecht kon als er een klusje in huis gedaan moest worden.

Met weemoed hebben de bewoners van Ons Belang de stap moeten nemen om hun geliefde wijk te verlaten, ze hebben zich daar altijd een grote familie gevoeld. 

In mei 1980 wordt dan de eerste sleutel van de nieuwe wijk genaamd Bloemheuvel uitgereikt aan de familie Oostenbrugge. De huur bedraagt dan F 425,00 oftewel € 192,00 .

Dit verhaal is mede tot stand gekomen met behulp van de heer Hendriksen waarvoor dank.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *