Ten tijde van de 1ste Wereldoorlog ( 1914 – 1918 ) was er een Interneringskamp gevestigd op het terrein naast het huidige Kamp van Zeist. In dit kamp werden Belgische militaire vluchtelingen opgevangen. In dit kamp werden ongeveer 12000 man opgevangen. In het huidige Kamp van Zeist werden de bewakingstroepen ondergebracht. Het interneringskamp bestond o.a. uit logiesbarakken met keukens, waslokalen, latrines enz.
Ook was er een kantine gevestigd op het interneringskamp waar de Belgische vluchtelingen een versnapering konden kopen, naast deze kantine was er een manschappenkantine. De “baas” daarvan was sergeant Piet Scharp.
Sergeant Piet Scharp was een bekend persoon in het interneringskamp daar hij de enige persoon was die de manschappenkantine beheerde en zodoende kon Piet ook een ruilhandel opzetten met de Belgen. Zo werd er eens een door een Belgische krijgsgevangene vervaardigde briefopener voor boter en zeep geruild. Ook had Sergeant Piet Scharp regelmatig zijn 2 Hollandse herders bij zich die dan los in het Kamp liepen.
Ten tijde van zijn dienstplicht huurde Piet een kamer boven kruidenier Tammer aan de Rademakerstraat 34.
Sergeant Piet Lammert Scharp is geboren op 22 oktober 1892 te Enschede. Bij het uitbreken van de 1ste Wereldoorlog was Piet dus 22 jaar. In 1919 trouwt Piet met Gerritje Zwaan en zij krijgen 4 dochters. Na zijn dienstplicht vervuld te hebben keert Piet terug naar Enschede en begint een stoffeerderij annex meubelzaak.
Piet Scharp overleed in Enschede op 3 mei 1985 op 92 jarige leeftijd.
Dit verhaal is mede tot stand gekomen dankzij de hulp van de kleinzoon van Piet Scharp, dhr. Piet Winkelman waarvoor dank.