Reinier van den Berg wordt geboren als zoon in een gezin met 4 kinderen van George van den Berg en Stien Slendebroek, het gezin van den Berg was toen woonachtig aan de Verlengde Tempellaan. De Verlengde Tempellaan lag in die tijd in het verlengde van de Oude Tempellaan richting het vliegveld. Daar groeide Reinier op als zoon van een fietsenmaker, een van de eerste in Soesterberg (1920). Tot zijn negende woont Reinier aan de Verlengde Tempellaan waarna het gezin verhuisd naar de Rademakerstraat. Als kind moet Reinier al op vroege leeftijd in de zaak meehelpen en zo leert de jonge Reinier al vroeg het vak van zijn vader. Van zijn schooltijd, Carolusschool aan de Winkelmanstraat, herinnert Reinier zich nog hoofdonderwijzer Wegman en meester Luif die nogal streng was. Sinterklaastijd op school was leuk want dan gingen alle Soesterbergse scholen gezamelijk naar Huis ten Halve om Sinterklaas te vieren.
Reinier met een van de eerste draagbare Philips radio’s
Piet Weerdenstein van de Banningstraat, Gies Sukking en Wim Top waren de vrienden uit die tijd waar hij veel mee optrok.
In 1927 begint zijn vader (George) ook radio’s te verkopen naast de fietsen. Zo heeft de vader van Reinier de eerste zaak in Soesterberg waar je een radio kunt kopen. Bij het uitbreken van de 2e Wereldoorlog (1940) werden alle radio’s in beslag genomen door de Duitsers en kon er alleen nog illegaal geluisterd worden. Reinier heeft toen stiekem een radio gebouwd en luisterde dan als het kon naar Radio Oranje, die berichten werden dan opgeschreven en als illegaal krantje verspreid in Soesterberg, de naam van dat krantje was, De Onderduiker. Er kwamen regelmatig andere mensen meeluisteren zoals Couturier van het Soesterdal. Die illegale radio had een accu die af en toe opgeladen moest worden, en dat gebeurde bij Schalm aan de Gen. Winkelmanstraat die een propeller in de tuin had staan.
Reinier’s vader moest regelmatig als rijwielhersteller de fietsen en motorfietsen van de Duitsers repareren, een band plakken kostte in die tijd toen een Kwartje, zijn vader was een van de eerste in Soesterberg die benzine verkocht voor motorfietsen, een liter benzine kostte in de jaren 20 toen 5 Cent. Verder was er in de oorlog weinig inkomsten voor het gezin en ging vader regelmatig naar Deventer om te kijken of hij daar aan voedsel kon komen. Reinier zelf weet nog goed dat hij een keer voor een Duitse soldaat zijn mitrailleur moest maken, Reinier had daar geen trek in tot de Duitse soldaat met zijn pistool begon te zwaaien. In de oorlog zat Reinier in Amersfoort op het voortgezet onderwijs, op een dag breken er hevige bombardementen uit. Reinier krijgt dan te horen dat Soesterberg zwaar is getroffen en zodra het luchtalarm afgelopen is fietst hij snel naar huis. Onderweg ter hoogte van Kinabu zijn inderdaad de bommen neergekomen en ziet Reinier dode en gewonde mensen langs de weg liggen, ook ziet hij dode krijgsgevangenen liggen die onderweg waren van Kamp Amersfoort naar het vliegveld om daar arbeid te verrichten. Als Reinier dan thuiskomt ziet hij dat de ruiten van de zaak er ook uit liggen. De bombardementen waren waarschijnlijk bedoeld voor het treintje wat reed tussen het vliegveld en de leusderheide en welke munitie vervoerde.
Jonge Reinier aan de draaibank
Na de oorlog wordt Rein lid van muziekvereniging St Jozef (Odeon) waar hij slagwerker wordt op de kleine trom, er zijn dan regelmatig optredens door het dorp en Ons Belang. Reinier begeeft zich regelmatig in het uitgaansleven in Zeist waar hij zijn vrouw Annie (Johanna) Donath leert kennen. Na hun trouwen trekken ze in bij de ouders van Reinier boven de zaak aan de Rademakerstraat. In de jaren 60 betrekken ze dan een woning aan de Plesmanstraat 23 en na 10 jaar verhuisd het gezin van Reinier en Annie naar de Anthonie van Leeuwenhoeklaan 4 waar in die tijd nog veel officieren van het vliegveld woonden.
Reinier is een gelovig man en bezoekt regelmatig de Carolus Kerk of de Kerk in het Cenakel. een passie van Reinier is de motorfiets, zijn allereerste is een FN 350cc, hij rijd al motor op 14 jarige leeftijd en haalt op 18 jarige leeftijd zijn rijbewijs. Met Eni Tammer, Ari Smoorenburg en Hans Slot die alle in het bezit waren van een DKW, werd er regelmatig een toertocht gemaakt.
Enkele Soesterbergse ondernemers uit die tijd zijn Adema (groenteboer/melkboer) Reinsma, Vos en Stoker, alle melkboer die met de melkbus langs de deuren kwamen, slager van de Berg, Blok, Nooder en Rijper die vaak op Beukbergen kwam en groenteboer van Doorn en Nolte en de bakkers Tammer, Majoor, Top en van Angeren.
Fietsenhandel van den Berg heeft tot 1979 bestaan in Soesterberg waarna Homoet uit Soest de zaak overneemt. De vader van Reinier heeft tot zijn overlijden in 1969 altijd in de zaak meegeholpen, waarna Reinier nog 10 jaar lang de zaak alleen voortzet.
Reinier en Annie krijgen 5 gezonde kinderen. In 2010 overlijdt Annie de vrouw van Reinier waarna hij in 2011 naar de Drie Eiken verhuisd aan het Dorpsplein.