WINKELS IN SOESTERBERG TOEN EN NU

DIK TOP

GEBOREN 21 JANUARI 1940

SOESTERBERG

Dik Top

Auteur van o.a. de volgende boeken,

-SOESTERBERG ONS DORP

-SOESTERBERG VAN TOEN TOT NU

-EEN EEUW VLIEGKAMP EN DORP SOESTERBERG

mocht u aanvullingen of verbeteringen hebben voor dit artikel dan kunt u dat mailen naar info@oudsoesterberg.nl

Tot aan 1940

Eind jaren ’30, kort voordat de oorlog uitbrak, was er in ons dorp met ongeveer 3000 inwoners een beduidend aantal middenstanders, van wie er ongeveer 33 een winkel hadden waar je persoonlijk bij een ‘toonbank’ werd bediend. Op de Rademakerstraat waren er 20 gevestigd, o.a. van Angeren bakker, van Leeuwen boekhandel, Haars kapper, Manschot kruidenierswinkel. Vanaf de Kampweg richting Amersfoort waren er ook 3 daarnaast ook nog 2 in Ons Belang, Ouwerkerk bakker, Vark kruidenierszaak. De overige ongeveer 13 winkels vond de winkelende huisvrouw op andere straten.

Alles bij elkaar dus ongeveer 38. Middenstanders zonder een winkel waren onder anderen schoenmakers (3), kappers (3-4), kleermakers (2-3), fietsenmakers (3), aannemers (7-8?), eet/drinkgelegenheden (4), schilders/behangers/stoffeerders (4-5), taxi-ondernemers (2-3) en benzinepomphouders/garagebedrijven (8-9!).

Kruidenier Manschot

Soesterberg had begin 1900 zelfs een heuse hoefsmid in het dorp, Folkert Posthumus vestigt zich in de Rademakerstraat, later wordt hij o.a. opgevolgd door C. Van Baaren (foto) daarna bevinden zich op die plek de benzinepompen van Ekris zich daar, tegenwoordig is hier gevestigd Brum’s Fiets en Scooter reparatie.

smid C. van Baaren

Nieuwe winkelcentra: Einde jaren ’50 kwam er een tamelijk drastische verandering in het ‘winkelbeeld’ in Soesterberg. Omdat ten eerste het doorgaande verkeer op de Rademakerstraat zo enorm druk was geworden dat het winkelen, met name het oversteken van de straat gevaar begon op te leveren, en ten twee omdat de prognose was dat Soesterberg snel zou uitgroeien tot een dorp van rond de 12.000 inwoners, besloot de Gemeente Soest twee nieuwe winkelcentra te laten bouwen. Deze verrezen rond 1960 respectievelijk aan het Dorpsplein en op de Buys Ballotlaan. Aan het Dorpsplein waren door de jaren heen o.a. gevestigd, Ed Stomp woninginrichting, Schoemaker radio & tv winkel, PTT kantoor, Oudenes horlogerie enz, aan de Buys Ballotlaan waren door de jaren heen o.a. gevestigd, van Dockum drogisterij, de Gier sigarenmagazijn, Rooswinkel topslager, Blom Avicultura bloemen en diervoeders enz. Het gevolg was dat de meeste gevestigde winkeliers hun omzet zagen dalen. De verwachte bevolkingstoename bleef echter uit, omdat eigenaar van Egghermonde Piet Tetrode tot aan zijn dood weigerde grond te verkopen.

winkelgalerij Buys Ballotlaan

Tevens omdat Defensie geen toestemming gaf grotere aantallen woningen te bouwen binnen de zones van geluidsoverlast. Meerdere winkeliers aan de Rademakerstraat raakten bijna in wanhoop toen bleek hoe na de opening van de N237 in 1972 hun straat nog weer stiller was geworden. Hoe verder? Anno 2018 is de situatie weer anders. De winkels op het Dorpsplein zijn verdwenen. Langs de Rademakerstraat zijn behalve de supermarkt op dit moment 12 ‘echte’ winkels – dus 26 minder dan 80 jaar geleden! Vooral dankzij de voormalige ‘Amerikaanse’ wijk en de nieuwbouw op het grondgebied van Abrona is het potentiële klantenbestand flink toegenomen. Inclusief het Beukbergenplein wonen nu zo’n 8000 mensen in en rond Soesterberg. En behalve langs de Kampweg zullen er binnenkort nog meer woningen bij komen. Maar de mensen zijn mobieler geworden. Terwijl de omliggende steden al sinds jaren heel veel consumenten uit ons dorp aantrokken, ontkwam ook Soesterberg niet aan de komst van supermarkten en ‘ketens’, zodat er geen basis overbleef voor detailhandelaars zoals slagers, bakkers, melkboeren en drogisten. Toch blijft er enige hoop dat met de aanstaande woningbouw nog wat meer leven in de kern van Soesterberg zal komen, zodat in de nabije toekomst misschien de vestiging van enkele nieuwe winkels op de Rademakerstraat tegemoet kan worden gezien. Hierbij denken we aan de bouwprojecten achter de Oude Tempellaan en Kontakt der Kontinenten, op de terreinen van De Ridder en de Hypsos (Soesterberg-Noord) en bij de verkeerstoren van de vliegbasis. Werk zelf mee! We moeten optimistisch blijven, maar ook zelf ons steentje bijdragen aan een ontwikkeling in de goede richting. Hieraan kan iedereen persoonlijk een stimulans geven door zijn boodschappen lokaal in huis te halen. Laat de auto staan en neem de fiets of de benenwagen naar de Rademakerstraat.

Dit artikel is in 2018 geschreven door DIK TOP.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *