Zoon op zoek naar roots in Soesterberg

De website www.oudsoesterberg.nl krijgt regelmatig verzoeken uit het buitenland van mensen die op zoek zijn naar hun roots. Dit betreft dan meestal mensen die ooit in Soesterberg geboren zijn of ooit gewoond hebben en op zeker moment zijn geëmigreerd naar alle uithoeken van de wereld zoals Australië, Zuid Afrika, Canada en Amerika. Dit keer kwam er een verzoek vanuit Amerika van dhr C.E. Belknap, de heer Belknap is op zoek naar de roots van zijn moeder mevrouw Cornelia Maria Margaretha Waltmann geboren in Soesterberg 1933, Cornelia Waltmann was de dochter van Nicolaas en Cornelia Waltmann. Nicolaas Waltmann was de eigenaar van Huis ten Halve van 1930 tot 1947, het pand werd verkocht aan een Katholieke Militaire Vereniging en werd een militair tehuis.

De familie Waltmann zelf kocht een slijterij precies tegenover Huis ten Halve welke later weer werd doorverkocht aan Krijgsman.

Rademakerstraat – Huis ten Halve

Huis ten Halve gebouwd omstreeks 1850 was gelegen aan de Postroute Amsterdam – Arnhem, de postkoets hielt er halt passagiers konden wat drinken en voor de paarden was er een stalling. Het is lang in gebruik geweest als Hotel, Pension en Restaurant. Rond 1910 is het in bezit van J.J. Putman en worden er regelmatig zomer- en dansfeesten georganiseerd. In april 1930 wordt de zaak overgenomen door Nicolaas H.TH. Waltmann tot 1946 waarna het verkocht wordt aan de RK Militaire Vereniging. De heer Waltmann laat een nieuwe theaterzaal tegen het gebouw aanbouwen zodat er toneel en film voorstellingen kunnen worden gegeven. Nadat het nog een militair tehuis is geweest en in het bezit is geweest van circus Toni Boltini is Meubidick de laatste eigenaar voordat het pand in 1980 na brandstichting volledig afbrand.

Rademakerstraat – circus academie Toni Boltini

 Nadat de familie Waltmann Huis ten Halve heeft overgenomen in 1930 is er een feestelijke opening met optreden van een Jazzband. De zaken gaan goed totdat persoonlijk leed de familie treft, hun 3 jarige zoon Nicolaas komt bij een tragisch ongeval met de tram in 1931 om het leven. Het leven gaat door, feestavonden worden georganiseerd, Soesterbergse verenigingen houden er hun voorstellingen. 

In de 2e Wereld Oorlog nemen de Duitsers mede hun intrek in Huis ten Halve, dit is dan een zware en spannende  tijd voor de familie Waltmann daar er wapens voor het verzet verstopt liggen onder de vloer van een kamer van Huis ten Halve, deze kamer is dan  in gebruik bij de Duitsers, bij doorzoekingen van de Duitsers in Huis ten Halve werden nooit de wapens gevonden omdat de Kamer waar ze verstopt lagen nooit doorzocht werd.

Opnieuw treft het noodlot de familie Waltmann, zoon Ton wordt door de Duitsers opgepakt en moet naar Duitsland om in een werkkamp te werken. Onderweg naar Duitsland wordt er overnacht in een school in Zeist, daar er die nacht maar 2 Duitse bewakers bij de voordeur staan weten Ton en een vriend via een achterdeur de school te verlaten en gaan te voet terug naar Soesterberg alwaar ze hulp krijgen van de commandant van de brandweer. Na de oorlog emigreert zoon Ton met zijn vrouw naar Canada met maar 200 Canadese dollars op zak, dochter Cornelia emigreert naar Amerika en trouwt daar met dhr. Belknap, Cornelia Maria Waltmann – Harmsen had ook nog familie in Soesterberg wonen namelijk de familie Harmsen die een kapperszaak hadden aan de Rademakerstraat. 

Cornelia & Russel Lee Belknap

Charlie, de zoon van Cornelia Belknap – Waltmann  is nu op zoek naar meer informatie over de familie Waltmann in de periode 1930 – 1952. Charlie is zo trots op zijn Nederlandse afkomst dat hoewel in Amerika geboren hij inmiddels de Nederlandse nationaliteit heeft, ook zijn kinderen die in Amerika zijn geboren hebben inmiddels de Nederlandse nationaliteit aangenomen.

Ooit hingen er kunstwerken van de bekende kunstenaar Jan Schonk in de gangen van Huis ten Halve, enkele van deze kunstwerken bevinden zich nu in Amerika en pronken nu aan de muur van een kleinzoon, ook zijn de originele kamersleutels van Huis ten Halve nog steeds in het bezit van de familie.

originele sleutels Huis ten Halve

Mocht er iemand zijn met informatie over Ton Waltmann die was opgepakt door de Duitsers en weer ontsnapte horen wij dat graag.

Mocht er iemand informatie hebben betreffende de familie Waltmann ten tijde van 1930 – 1950 dan horen wij dat graag.

Mocht er iemand nog informatie hebben over Huis ten Halve ten tijde van de 2e WO (1940 – 1945) dan horen wij dat graag.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *