VILLA SONNEVANCK

DE DENNEN

AMERSFOORTS(CH)ESTRAAT 35

De eerste eigenaar                                                                                                                   Lambert Augustus Sevenhuijsen had in 1908 als adres D 10A. H.J.W. Sevenhuijsen te Soesterberg slaagde in maart 1903 voor het toelatingsexamen van de HBS in Amersfoort. Op 24 mei 1911 overleed Gerard Sevenhuijsen, 26 jaar oud. Deze jonge Sevenhuijsens waren vermoedelijk zoons van L.A. Sevenhuijsen. Senior, geboren in Brouwershaven op 29 maart 1857 was in 1901 directeur van de Utrechtsche Waterleiding Maatschappij. Als lid van de gemeenteraad nam hij in januari 1921 ontslag. Lambert Augustus Sevenhuijsen overleed in Soesterberg 64 jaar oud op 10 december 1921. De weduwe L. Sevenhuijsen -Van der Sloot stond op Amersfoortschestraat 35 genoteerd in 1924 en nog in 1934. Dit houdt vermoedelijk in dat D 10A het adres was van deze villa die de naam SONNEVANCK droeg. (noot 1)

Pensiongasten                                                                                                                                    De luitenants Floris van Heyst en Louis Coblijn huurden in 1913 met nog een paar collega’s kamers in pension Nellysteijn op Amersfoortschestraat 1. In 1918 woonden ze allebei in de villa SONNEVANCK. Ze zullen daar vermoedelijk samen of ieder voor zich een appartement hebben gehuurd van eigenaar Sevenhuijsen. Van Heyst trouwde op 10 februari 1920, maar het is niet zeker of hij hier ook bleef wonen met zijn vrouw. Zij overleed al in 1921. Coblijn woonde najaar 1919 op Spoorlaan 15 in Bilthoven. In juni 1932 verhuisde A. Hilker van Driebergen-Rijsenburg naar de villa op Amersfoortschestraat 35. Hij was waarschijnlijk ook inwonend bij Sevenhuijsen.

Nieuwe eigenaar en nieuwe naam                                                                                                Op een luchtfoto uit de jaren ’30 is de villa uiterst rechts boven te zien. In oktober 1936 werd W.B. van Borssum (z.b.) uit Haren de bewoner. Hij zal de villa waarschijnlijk hebben gekocht van de weduwe Sevenhuijsen en was misschien ook degene die de naam SONNEVANCK verving door de nieuwe naam DE DENNEN. Mevr. B. van Borssum-Waalkes was in 1938 lid van de commissie van toezicht op het lager onderwijs. A.W. van Borssum-Waalkes verhuisde van dit adres in december 1938 naar Amsterdam en in mei 1939 werd hij/zij weer inwonend op dit adres.

Derde eigenaar                                                                                                                                Dr. S.J.P. Dercksen woonde op dit adres in 1940. Hij kreeg in maart dat jaar een telefoonaansluiting met nummer 350. Hij was psychiater en  verbonden aan de inrichting Zon & Schild. Inwonend was hier van juni 1940 tot september A. van Leijnse. Hij vertrok naar Middelburg.

Kort daarna kwam hier Van der Bel met vrouw en drie kinderen. Misschien was hij of zijn vrouw familie een goede vriend van Dercksen. Hij was als militair van het KNIL in 1939 met verlof naar Nederland gekomen en kon wegens de uitgebroken oorlog niet daarheen terugkeren. W.H. van de Broek die in villa De Biënhof er naast op nummer 37 honing produceerde, was omstreeks 1943 vertrokken. Omdat zijn huis leeg stond, besloot Van der Bel daar naar toe te verhuizen. Hij bood nog op 24 augustus 1944 met een korte advertentie boeken aan voor de HBS met 50 tot 75% korting. De woning op zijn nieuwe adres werd twee weken later, op 3 september 1944 door een bom verbrijzeld. Van der Bel, zijn vrouw en schoonmoeder vonden hierbij de dood. Hun zoon Louis raakte gewond.

Doctor Dercksen woonde nog op nummer 35 in 1946. Hij was toen lid van de commissie van toezicht op het openbaar lager onderwijs. In maart 1950 hield hij in de hoedanigheid van directeur van de N.H. Stichting voor de Geestelijke Volksgezondheid te Amsterdam een lezing in het N.H. Wijkgebouw aan de Postweg in Soesterberg. (noot 2)

In april 1946 stond ook W.H. van de Broek hier genoteerd. Hij werd in de krant vermeld i.v.m. de nieuw opgerichte Partij voor de Vrijheid. Mogelijk omdat zijn woning er naast was gebombarderd, woonde hij in bij dr. Derksen – of misschien was deze al verhuisd naar Amsterdam.

Geluidsoverlast van tanks en nabranders                                                                                       In 1950 kwam kapitein A. Scheper hier met zijn gezin. In 1948 had hij als luitenant de leiding van de RIMI, afdeling Soesterberg overgenomen van kapitein Veenendaal. Het echtpaar Scheper/W. Barneveld had al een zoon Rein(ier) die werd geboren in 1939. In maart 1951 kregen ze zoon Frits Albert Willy.

Links langs de villa was tussen hoog geboomte een breed onverhard pad. Dit lag precies tegenover de Richelleweg. Centurion tanks van het Parate 101 Tankbataljon en de twee Opleidingssquadrons in de Prins Bernhardkazerne oefenden begin jaren ’50 behalve op het terrein van de Stompert en de Vlasakkers ook op de Leusderheide. Gedurende sommige periodes reden ze bijna dagelijks langs villa De Dennen. ’s Ochtends staken ze dan de rijksweg over, op weg naar de Leusderhei, en in de middag keerden ze weer met hun brommende motoren terug. Deze ‘bosweg’ pal naast de woning van de familie Scheper was bij nat weer een grote modderpoel waar de rupsbanden van de tanks na een aantal jaren diepen sporen hadden ingegraven. De tanks lieten daardoor bij het kruisen van de weg vaak veel modder en soms grote klompen aarde achter op het asfalt van de Amersfoortsestraat en het fietspad. Dit was niet bevorderend voor de verkeersveilighied.

In 1953 werd het verlengde van startbaan 10-28 in gebruik genomen. Als gevolg daarvan werd de Montgomeryweg over de vliegbasis definitief afgesloten. De nieuw aangelegde Van Weerden Poelmanweg naar Soest die dat jaar werd geopend, begon toen even rechts van deze villa. Als de Nederlandse F-86K Sabres en vanaf 1956 ook de Super Sabres van de Amerikanenen van deze kant westwaarts opstegen, was de herrie van de nabranders oorverdovend. Dit geraas werd nog versterkt doordat de ruiten in de woningen begonnen mee te trillen. Een gewoon gesprek voeren was dan ongeveer een minuut lang onmogelijk.                                                             Ten behoeve van de steeds snellere Amerikaanse straaljagers moest baan 10-28 nog verder oostwaarts worden verlengd. Als gevolg daarvan werd het begin van de Van Weerden Poelmanweg in 1961 ongeveer honderd meter richting Amersfoort te verplaatst, voorbij de villa naast nummer 35 die het nummer 43 had. Daar woonde toen de commandant van de vliegbasis commodore-vlieger Jaap Vermeulen. (noot 3).

Ongeveer in deze zelfde tijd werd de Genieschool van Soesterberg naar Vught verplaatst. Als gevolg hiervan konden de tanks verhuizen van de Prins Bernhardkazerne naar een terrein naast de 574 Tankwerkplaats bij de Kolonel van Royenweg. Daarmee was het probleem van de steeds weerkerende modder op de Amersfoortsetraat opgelost.

In de villa op nummer 35 woonde vervolgens veehouder J. Beukhof. Daarna vertoefden hier enige commandanten van de Amerikaanse militairen. Die stonden er genoteerd van 1963 tot in ieder geval 1970.

villa Sonnevanck

Club Baccaras                                                                                                                           

Sinds augustus 1976 was op dit adres de Remember Club Baccaras gevestigd. Met advertenties in onder meer De Telegraaf werd bekend gemaakt dat in dit romantische landhuis tussen Zeist en Amersfoort vier lieftallige dames zorgden voor ‘exclusieve klasse-ontspanning’. Tel. 03463 2993. Deze werkzaamheden vonden hier plaats tot begin april 1978. Op 20 april dat jaar werd met advertenties bekend gemaakt dat de Club Baccaras was verhuisd van Soesterberg naar Julianalaan 277 in Bilthoven en daar met ingang van maandag 17 april was geopend. Vanaf november dat jaar werd door deze club ook geadverteerd met adres Utrechtseweg 345 in Amersfoort.

Rond 2010 werd de villa grondig gerestaureerd. Het hoge ijzeren hek er omheen was lange tijd met zeildoek bespannen. Pottenkijkers waren er kennelijk niet welkom.

Noot 1. Cornelis Sevenhuijsen was daarna directeur van de U.W.M. In ieder geval tot 1948. Hij had al in 1924 een dienstwoning op het terrein van het waterleidingbedrijf met als adres Banningstraat 1b. In 1951 was ir. W. Sevenhuijsen directeur van dit bedrijf. Hij was waarschijnlijk geen zoon van Cornelis. Opvallend is dat in 1934 C. Sevenhuijsen behalve op Banningstraat 1B eveneens stond ingeschreven op Amersfoortschestraat 35, met telefoonnummer 10. Een verklaring hiervoor kan zijn dat Cornelis van zijn vrouw Geertruida Cornelia Westerdijk was gescheiden en in De Bilt was hertrouwd met Elise Soutje Maria de Groot, op 6 augustus 1930. Dit echtpaar zal tijdelijk bij de moeder van de bruidegom hebben ingewoond. In 1937 en in 1940 stond hij weer genoteerd op Banningstraat 1B. Dit adres werd in 1953 Montgomeryweg 7.

Noot 2. Deze Hervormde Stichting voor de Geestelijke Volksgezondheid in Amsterdam-Buitenvelder werd door dr. Dercksen opgericht. Hij was de directeur. In de jaren 1973 tot aan 1980 werd voortdurend gekwalificeerd personeel gevraagd onder de naam S.J.P Dercksen. Hij overleed in juli 1980.

Noot 3. Jaap C.J. Vermeulen was in de rang van kolonel commandant van de Vliegbasis Soesterberg van augustus 1956 tot maart 1959. Later werd hij commodore. Op 28 mei 1964 maakte hij met een Fokker S.14 van Soesterberg een vlucht samen met kolonel J. Vonk. Boven het eiland Voorne-Putten vloog de motor in brand. Hun vliegtuig stortte neer tussen Heenvliet en Geervliet en boorde zich diep in de grond. Vermeulen was in deze tijd commandant van het depot-materieel van de KLu. Hij was 52 jaar oud en had een vrouw en drie kinderen. Hij werd in Soesterberg begraven met militaire eer. De Fokker S.14 was al 12 jaar in dienst en dit was het eerste toestel van de serie van twintig dat neerstortte.

Drie generaties Sevenhuijsen?

Generatie 1

In 1908 had L. Sevenhuijsen in Soesterberg als adres D 10a. Dit werd waarschijnlijk later Amersfoortschestraat 35 werd. De villa had toen de naam Sonnevanck.                                              In 1901 was (L.?) Sevenhuijsen directeur van de Utrechtsche Waterleiding Maatschappij. (U.W.M.) In januari 1921 nam hij ontslag als lid van de gemeenteraad.                                       Lambertus Augustus Sevenhuijsen overleed op 10 december 1921. De weduwe L. Sevenhuijsen (Van der Sloot? – mijn conclusie) woonde nog in 1924 en in 1934 op Amersfoortschestraat 35.     In 1934 stond op dit adres ook C. Sevenhuijsen genoteerd.

Generatie 2

C. Sevenhuijsen (zoon van L.A.?) was al in 1924 ingenieur bij de U.W.M. Hij was dit nog in 1948. Waarschijnlijk ook directeur. Helemaal sinds 1924 en tot 1953 was zijn adres Banningstraat 1b. (dienstwoning in Soestduinen op het terrein van de U.W.M.) Het adres van deze woning werd in 1945 veranderd in Montgomeryweg 7.

C. Sevenhuijsen was in 1933 lid van de brandraad. Hij stond in die tijd op de verkiezingslijst voor de Vrijzinnige Democratische Bond.

Generatie 3

Ir. W. Sevenhuijsen (zoon van C.?) was directeur van de U.W.M. in 1951. Adres onbekend.   In Soest woonde in de jaren 1937 en 1940 een J.M.W. Sevenhuijsen (z.b.) op Van Lenneplaan 48. Familie van de andere Sevenhuijsens?

Opmerking: Vreemd dat bij zijn grote maatschappij als de U.W.M. het directeurschap misschien twee keer overging van vader op zoon.

Dik TOP

auteur van onder meer:

SOESTERBERG VAN TOEN TOT NU

EEN EEUW VLIEGKAMP EN DORP SOESTERBERG

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie